Tech

Az okoskrumpli hatalmas baromság, de pont ez a lényege

A CES kütyüexpó minden évben tele van olyan kiállítókkal, akiket látva felszalad az ember szemöldöke, de szinte biztos, hogy Nicholas Baldeck standját egy jó darabig senki nem fogja überelni, hiszen a francia fiatalember a POTATO nevű fejlesztéssel érkezett a világ legnagyobb elektronikai kiállítására, ami bármelyik hétköznapi burgonyából pillanatok alatt okoskrumplit csinál.

Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Az eddig étkezésre termesztett zöldség speciális képességeit a NeuraSpud nevű eszközzel lehet kiaknázni, ami lényegében egy antenna, azzal az extrával, hogy az egyik vége egy pengére emlékeztet. Ezt részt kell a krumpliba szúrni, és így a szerkezet ki tudja használni egy teljesen hétköznapi burgonya lappangó intelligenciáját. A krumpliból kiálló eszközhöz egy okostelefon segítségével lehet csatlakozni Bluetooth-on keresztül, és a kapcsolat létrejöttét követően a krumplihoz tartozó alkalmazást elindítva – hangosan kimondva – bármit kérdezhetünk a zöldségtől, és választ is kapunk.

„Lapos a Föld?” – érkezik a sokunkat foglalkoztató kérdés, amire az app azonnal megjelenteti a burgonya válaszát: „Nem valószínű”.

Ha mindez leírva őrületes nagy baromságnak tűnik, az nem a véletlen műve, hiszen hatalmas kamu/poén az egész, amivel Nicholas pont arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy mennyi olyan felesleges eszközzel találkozhatunk minden nap, amik régóta léteznek analóg formában. A gyártók ezeket a cuccokat úgy próbálják újra rásózni a vásárlókra, hogy valamilyen friss technológiát építenek bekéjük, így máris okosnak nevezhetők, miközben semmilyen hasznos pluszt nem biztosítanak.

A vicces fricskának szánt POTATO is pontosan ilyen: a felrázás után a kérdéseinkre válaszoló mágikus labda digitális változata, lényegében csak egy telefonos alkalmazás, amit a krumpli és a belé dugható, tényleg működő antenna, illetve a mellé kitalált hangzatos szövegek tesznek „forradalmivá”.

A hétköznapokban fejlesztéssel foglalkozó francia srác akciója ugyanakkor nemcsak arra mutat rá, hogy mennyi felesleges cucc készül ezen koncepció alapján, de a kiállítóknak komoly feltételeket szabó CES kütyüexpónak, és az eseményt szervező CTA-nak is komoly kritika, hiszen Nicholas standja láttán felmerül a kérdés: ha az okoskrumpli kiállítható a feltörekvő startupokat felvonultató Eureka Park nevű helyszínen, akkor hány olyan kütyü lehetett még a helyszínen, aminek az égvilágon semmi értelme?

Baldek amúgy nem kevés pénzt és energiát ölt abba, hogy görbe tükröt mutathasson a techiparnak és CES kütyüexpónak: a standállítás, az utazás, és az ott tartózkodás költsége több ezer dollárra rúg, ráadásul Nicholas arra is figyelt, hogy a kamu terméke mellé készüljön működő antenna és alkalmazás, egy normális videó, sőt még egy Indiegogo oldalt is indított. A legnagyobb vicc pedig az, hogy a közösségi finanszírozós oldalon már 3000 dollárnál is több gyűlt össze: a cikkünk írásának pillanatában már 89-en fizettek azért, hogy kapjanak egyet a krumplik mesterséges intelligenciáját kiaknázó kütyüből.

A 24.hu is kinn volt a Las Vegas-i CES-en, olvassa el korábbi cikkeinket:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik