Tech

Az Asus új gépe olyat tud, amire semmilyen más laptop nem képes

Las Vegasban már javában dübörög az év legnagyobb kütyüs rendezvénye, a CES, ahol számos gyártóval egyetemben a tajvani Asus is számos új termékéről rántotta le a leplet. Kaptunk új ROG Strix, Vivobook, ZenBook és ExperBook gépeket, de a friss felhozatalból egyértelműen a ROG Zephyrus G14 a legérdekesebb modell, hiszen ez a gamer notebook kapható lesz olyan fedlappal is, amin 1215 apró, egyedi ízlés szerint konfigurálható LED kapott helyet, így a gép kinézete teljes egészében testre szabható.

A fedlap fele egy LED-es kijelző, mi teljes egészében testre szabható. Fotó: Asus

Nemcsak egyedi, kicsi és könnyű, ráadásul erős is

Mielőtt kitérnénk a különleges LED-es megoldásra, érdemes elidőzni a gép külsejénél, ami a gamer notebookokhoz képest kifejezetten visszafogott, ami igencsak jó hír: semmi felesleges csicsa, és a robosztusság is a múlté. Az új Zephyrus viszont nemcsak letisztult dizájnt kapott, de emellé kicsi és kompakt is: 17,9 mm vastag, a súlya pedig 1,6 kg, tehát cipelni sem megerőltető.

Fontos továbbá, hogy ez a gép is megkapta az ErgoLift zsanért, ami kinyitva az átlagnál jóval kényelmesebb szögbe dönti a billentyűzetet, ráadásul felnyitáskor a kijelző alja megemeli a gép hátulját, így a gépház alsó nyílásai jobban tudnak szellőzni. Ez a megoldás (a hűtőbordák, ventillátorok és szoftveres trükkök mellett) nagyban segíti, hogy a Zephyrus G14 a kicsi méret ellenére se melegedjen túl.

Az ErgoLift zsáner több szempontból is nagyon hasznos funkció. Fotó: Marjai János / 24.hu

A gép többféle konfigurációban lesz elérhető a megjelenéskor, az elérhető maximum pedig elég impozáns, hiszen olyan összeállításról beszélünk, amit nemcsak a ma, de a holnap játékai sem tudnak majd megakasztani. AMD Ryzen 7 4800HS processzor, NVIDIA GeForce RTX 2060 videokártya, 6 GB GDDR6 VRAM, 1 TB NVMe SSD, amit a választásunktól függő kijelző egészítheti ki. A notebook kérhető Full HD megjelenítésre képes, akár 120 Hz-es IPS szintű panellel, de választhatunk 4K megjelenítésre alkalmas panelt is, bár ebben az esetben be kell érnünk a maximum 60 Hz-es képfrissítéssel.

Portok terén szintén nincs miért panaszkodni, hiszen a gép mindent megkapott, amire egy játékosnak szüksége lehet: DisplayPort, Type-C USB 3.2, két darab Type-A USB 3.2, egy HDMI 2.0b és az elmaradhatatlan 3,5 mm-es fejhallgató és mikrofon combo jack. Azért pedig külön jár piros pont, hogy a gép akár a Type-C porton keresztül is tölthető, sőt az USB az ellenkező irányba is vezeti az áramot, így akár 3A-es gyorstöltést is biztosíthat a kompatibilis okostelefonoknak és más eszközöknek.

A bekapcsoló gomb egyben ujjlenyomat-olvasó is. Fotó: Marjai János / 24.hu

További bónusz a Wi-Fi 6 (802.11ax), illetve érdemes kiemelni azt a nagyszerű apróságot, hogy a G14-nél a gyártó már a bekapcsoló gombba integrálta az ujjlenyomat olvasót. Ez azért remek megoldás, mert lenyomáskor nemcsak felébred a gép, de a laptop ekkor gyorsítótárazza a felhasználó ujjlenyomatát, elmentve azt a Windows bejelentkezéskor történő hitelesítéshez. Több felhasználóval esetén pedig az operációs rendszer automatikusan észleli a használt ujjlenyomathoz tartozó fiókot.

Mutasd meg, hogy ez a te géped!

A fentiekből egyértelmű, hogy az Asus ismét egy ütős gamer laptopot hozott össze, a G14-nek ugyanakkor nem a decens hardver a legmegkapóbb tulajdonsága, hanem a bevezetőben már említett fedlap, amit ezernél is több LED-del bolondított meg a gyártó. A fedélen megjelenő speciális ROG kezdőképet az AniMe Matrix kijelző kelti életre, amivel nem minden modell rendelkezik, szóval, ha valaki szeretné egyedivé varázsolni a frissen vásárolt gépét, annak figyelnie kell, hogy ezzel a funkcióval vásárolja meg a masinát, némi felárért cserébe.

A különleges kijelző összesen 1,215 mini LED-et tartalmaz,

amik a dedikált szoftvernek hála képesek megjeleníteni a beimporált GIF-eket és más képeket, sőt a kellően kreatív felhasználók akár saját animációkat is gyárthatnak, illetve többféle betűtípus segítségével jeleníthetnek meg szöveget a fedlapon. A vizualizációk ráadásul reagálnak a zenére és más hangokra, ami főleg a DJ-k számára lehet örvendetes megoldás. És ez még nem minden, hiszen az Asus ígérete szerint a gépre elérhetők lesznek olyan speciáls funkciók is, amik mutatják, ha e-mailünk érkezett, vagy megjeleníthetik a dátumot, a pontos időt, de akár az akkumulátor töltöttségi szintjét is.

A fedlap kijelzőjén akár animáció is megjeleníthető. Fotó: Asus

Néhány éve még az Apple-gépek világító almája számított státusz szimbólumnak, az Asus új megoldása viszont mérföldekkel megelőzi ezt a dizájnelemet, olyan látványos és testre szabható funkciót biztosítva – nem csak – a gamereknek, ami jó eséllyel rengeteg embert fog meggyőzni arról, hogy a következő laptop vásárlásakor a ROG Zephyrus G14 mellett tegye le a voksát. Arról viszont, hogy erre mikor lesz lehetőség, és pontosan mennyiért, még semmi hivatalosat nem nyilatkozott a gyártó.

Galéria
Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik