Tech

Látott már falu méretű naperőművet?

Az idei CES kütyüexpó január 10-én ugyan véget ért Las Vegasban, de ez koránt sem jelenti azt, hogy a helyszín (vagyis annak egy viszonylag közeli része) nem tartogat érdekességeket. A szerencsejátékok fővárosának közelében található például a világ egyik legszebb természeti képződménye, a Grand Canyon, illetve a kietlen sivatagot „díszíti” az emberi tudás egyik csúcsteljesítménye, az Ivanpah Solar Electric Generating System, Amerika legnagyobb tükrös naperőműve. Az ISEGS Kaliforniában található, közel a nevadai határhoz, és egy repülőről, 6000 méteres magasságban szúrtuk ki a döbbenetes létesítményt.

Három kisebb falu méretét simán kiteszi a naperőmű. Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A három részből álló naperőmű és a mellette lévő, szintén elképesztő méretű napelemfarm tiszta idő esetén még 6 km magasból is azonnal észrevehető és jól láthatók az egyes részletei, ami nem is csoda, hiszen az Ivanpah egy falunak megfelelő területen, konkrétan 1425 hektáron terül el a semmi közepén.

A rendszerben közel 350 ezer, számítógép vezérelte 2×3 méteres tükör fókuszálja a nap sugarait három 140 méter magas toronyra, amiknek a tetején vízforraló tartály található (ezek verik vissza a fényt a fotónkon), az itt felszabaduló gőz pedig turbinákat hajt, így termelve villamos energiát.

A létesítmény összesen 392 megawattnyi energiát állít elő,

amivel 140 ezer otthont képes ellátni Kalifornia államban. Ez a teljesítmény már megközelíti egy kisebb atomerőművi blokk kapacitását, és az itt termelt tiszta energia évi 400 ezer tonna széndioxid kibocsátását váltja ki, ami felér azzal, mintha 72 ezer gépkocsit vonnának ki teljesen a forgalomból.

Ivanpah kicsit közelebbről. Fotó: Ethan Miller / Getty Images / AFP

A 2,2 milliárd dollárból épített erőművet hivatalosan 2014. február 13-án adták át, és a megépítéséhez az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma biztosított 1,6 milliárd dolláros kölcsönt. A fejlesztést a BrightSource Energy és a Bechtel végezte, a projekt legnagyobb magánberuházói pedig egy princetoni villamosmű, az NRG Energy és a Google voltak.

Érdekesség továbbá, hogy a naperőmű és a hatalmas napelemfarm mellett egy harmadik ember alkotta létesítmény is található. A képet nézegetve azonnal nem tűnik fel, de kis utánajárással gyorsan kideríthető, hogy a 15-ös út mellett, az Ivanpah szomszédságában a 18 lyukat számláló Primm Valley golfpálya található, amit még jóval az erőmű létesítése előtt, 1998-ban alakítottak ki a sivatag közepén.

Néhány további érdekesség a Las Vegas-i CES-ről:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik