Tech

Ha a Samsungon múlik, valósággá válik a Star Wars imádnivaló droidja

A Samsung Las Vegas-i idő szerint vasárnap este tartotta az idei CES-re időzített újdonságainak bemutatóját, de a leleplezések ezzel még koránt sem értek véget, hiszen egy hétfő esti rendezvényen H. S. Kim, a vállalat fogyasztói üzletágának igazgatója újabb kütyüről rántotta le a leplet. Az apró szerkezet neve Ballie, és egy olyan, baseball labda méretű guruló robotról van szó, ami azonnal a Star Wars-filmek egyik legszerethetőbb droidját, BB-8-et juttatja az ember eszébe.

H. S. Kim kezében egy Ballie robottal. Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A jópofa robot képes magától közlekedni, kamerával és egyéb szenzorokkal van felszerelve, így járőrözve tudja őrizni a lakást, amíg távol vagyunk, de Sebastian Seung, a Samsung elnökhelyettese szerint a beépített lencse arra is használható, hogy megörökítsük vele az életünk különleges pillanatait. Ballie erre már csak azért is alkalmas, mert nemcsak önjáró, de a hangparancsokat felismerve akár követni is tudja a gazdáját, ha kell közelről, vagy akár kellő távolságból.

Seung a színpadon csak ezt az egy funkciót demonstrálta, de az eseményen levetített kisfilm tanúsága szerint a cuki szerkezet akár arra is képes lesz, hogy segítse a gazdáját az otthoni edzések során, elszórakoztathatja a távollétünkben unatkozó kisállatokat, sőt akár a koszt is érzékelheti, amit feltakarítani ugyan nem tud, de utasíthatja az otthonunkban lévő robotporszívót, hogy kezelje a helyzetet.

A többféle színben pompázó gömbrobot mesterséges intelligenciával is fel van vértezve, és a Samsung odafigyelt arra is, hogy a kamera segítségével begyűjtött információk biztonságban legyenek, így elméletileg nem kell félni attól, hogy valaki az apró szerkezet segítségével figyeli ki az otthonunkat.

A jópofa szerkezetről ennél több nem derült ki a Samsung előadása során, de az kétségtelen, hogy jelenleg ez a szerkezet áll legközelebb azokhoz a droidokhoz, amiket a Star Wars-filmekben láthattunk. Amit fontos tudni, hogy Ballie nem csupán egy prototípus, hanem egy létező termék, ami bárki számára megtekinthető a január 7-én induló CES kütyüexpón, illetve előbb-utóbb kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz, habár arról egyelőre nincs információ, hogy mikortól, és mennyit kell majd fizetni érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik