Tech

Felejtsd el az erkélyt, már a nappaliban is termeszthetők zöldségek

Január 7-én veszi kezdetét Las Vegasban a világ legnagyobb elektronikai seregszemléje, a CES, ahol a gyártók sorra mutatják be a legújabb fejlesztéseiket és termékeiket. Szerencsére az olyan hagyományos eszközök mellett, mint az okostévék, a kütyüexpó idén is szolgáltat kellően extrém, egészen agyament és különleges megoldásokat. Ide soroljuk az LG legújabb üdvöskéjét is, ami egy beltéri növénytermesztő gép.

Na jó, lehet, hogy a nappaliban mégsem mutatna olyan jól. Fotó: LG

A városi kertészkedés hazánkban is egyre nagyobb népszerűbb, ugyanakkor a hobbi kertészeknek a legtöbbször be kell érni az erkély nyújtotta lehetőségekkel. Ehhez képest teljesen futurisztikus, sci-fiket idéző megoldás a dél-koreai gyártó legújabb fejlesztése, ami egy álló hasáb alakú, beépíthető készülék, méghozzá világítás- és hőmérséklet-szabályozó technológiával és öntözőrendszerrel, amit egy, a kombinált vetőmagcsomagok és a növények fejlődését nyomon követő alkalmazás egészít ki.

Az új berendezéssel a felhasználók tápanyagokban gazdag és ízletes zöldégeket, friss fűszernövényeket termeszthetnek, mégpedig a saját otthonukban, az év minden szakában. Az innovatív készülék ideális azoknak a városlakóknak, akik egészségesebb, környezettudatosabb életmódra törekszenek, és tudni szeretnék mi található az élelmiszereikben és azok honnan érkeznek az asztalukra.

Modulrendszerű felépítésének köszönhetően a berendezés a belső terekben is ideális szabadtéri termesztési feltételeket biztosít, például a napszaknak megfelelő hőmérséklet beállításával. A LED-es világítás, a levegőkeringetés és a nedvszívó anyagokra épülő vízgazdálkodási rendszer révén a magvakból gyorsan nevelhetők olyan növények, amik aztán az ételek ízesítéséhez használhatók fel. A rendszer akár 24 kombinált vetőmagcsomag kezelésére is képes, vagyis akár egy négytagú család számára is lehetővé teszi, hogy otthon termesztett növényekkel készítsék el az asztalra kerülő ételeket.

Fotó: 24.hu

Az automatizált készülék egyik kulcseleme az LG speciális, nem keringetésen alapuló vízellátási technológiája, ami a vetőmagokhoz és a fejlődő növényekhez is mindig a szükséges vízmennyiséget juttatja el. A gyártó állítás szerint ezen technológiának köszönhetőe elkerülhető mind az algásodás, mind a nemkívánatos szagok kialakulása, vagyis a tiszta és higiénikus környezetben biztonságosan fogyasztható, természetes fűszernövények és levélzöldségek termeszthetők.

A gép ráadásul okos is,

legalábbis olyan értelemben mindenképp, hogy a növények fejlődése egy mobilos alkalmazás segítségével bárhol és bármikor nyomon követhető, sőt az applikáció hasznos tanácsokkal kíséri végig a termesztési folyamat minden lépését. A gép mellé érkező kombinált vetőmagcsomagok a magvak mellett tőzeget és műtrágyát is tartalmaznak, így azonnal elültethetők, és a készülék bevezetésekor 20 különböző csomag áll majd rendelkezésre, köztük számos salátaféle, cikória és bazsalikom.

Ilyen spéci hűtőt még biztos, hogy soha nem látott
Hangvezérlés, automatikusan nyíló ajtók, különleges hűtési rendszer és egyéb extrák kaptak helyet az LG legújabb hűtőjében, ami már abszolút a jövőt idézi.

Hogy a berendezés mikor és milyen áron kerül forgalomba, arról egyelőre nincs hivatalos információ, és bár az LG új háztartási gépe abszolút előre mutatónak nevezhető, azért felvet néhány kérdést, hogy mégis kinek szánják a beltéri növénytermesztőt. A dél-koreai gyártó modern megoldásai rendre egy kisebb vagyonba kerülnek, tehát főleg azok engedhetik meg maguknak, akiknek jó eséllyel már eleve rendelkezésre áll egy kert, ahol a természet elvégzi azt, amire a gép a beltérben képes. Egy luxus apartmanban persze simán el tudjuk képzelni, de itthon jó eséllyel nem fogja kiváltani az erkélyeket, és nem csak azért, mert Magyarországon valószínűleg nem is lesz kapható a futurisztikus növénynevelde.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik