Szórakozás

20 éve Göncz Árpád jókívánságait, 10 éve Tolvai Reni meglepő okfejtését néztük az ünnepi reggeli műsorokban

Gálos Mihály Samu és Rákosi Péter
Gálos Mihály Samu és Rákosi Péter
Az ünnepek apropóján előkerestünk a legnagyobb magyar kereskedelmi csatornáktól két olyan ünnepi adást (egyet a Reggeliből, egyet a Mokkából), melyekben a karácsonyra készülődtek a szerkesztők. Már csak az akkori vendégek miatt is érdemes ránézni a sok-sok évvel ezelőtti adásokra: nemcsak hírességeket, de az akkori köztársasági elnököt is meghívták.

Reggeli – 2001. december 24.

Két évvel járunk az RTL Klub Reggeli című műsorának indulása után, ekkor még a Balázsy Panna, Ábel Anita, Stohl András, Alföldi Róbert, Novák Péter ötös vezette a műsort, az ünnepi adásban pedig a meghívott vendégek között szerepelt Göncz Árpád és a felesége is. Velük például felidézték, hogy Göncz 1958-ban börtönbe került a forradalom utáni megtorlások részeként. Az egykori köztársasági elnök felesége arról mesélt, hogy míg férje börtönben volt, a család és a közeli barátok elhalmozták őket ajándékokkal a karácsony felé közeledve – így a gyerekeiknek ekkor sem kellett semmit nélkülözniük. Balázsy Panna rákérdezett, hogy Gönczék gyerekei mit szóltak, mikor apjukat köztársasági elnöknek nevezték ki.

A nagyfiam azt mondta, eddig apám volt, mostantól köztársasági elnök.

Szót ejtettek az adományozás fontosságáról is, mivel a 2020-ban elhunyt Göncz Árpádné akkoriban a Kézenfogva Alapítvány kuratóriumi elnökeként munkálkodott. Fel is hívta a tévénézők figyelmét a jótékonykodás fontosságára.

Göncz Árpádtól végül azt kérte a műsorvezető, üzenjen néhány mondatot a nézőknek a szeretet ünnepének apropóján.

Egyvalamit kérnék tőlük karácsonykor: béküljenek meg önmagukkal és embertársaikkal. Aki szemben áll valakivel, biztosra veheti, hogy a kérdések hatvan százalékában mindkettejüknek ugyanaz a véleménye. Erre kéne tenni a hangsúlyt, nem arra, hogy eltér a véleményük.

A műsor későbbi szakaszában a Reggeli műsorvezetői békés karácsonyt kívántak a nézőknek, Stohlék ezen felül a betlehemi háromkirályoknak is beöltöztek aznap. Alföldi némi politikai hangot is megütött a búcsúzáskor, mikor azt mondta:

Egyébiránt 2002 közeledik, ne felejtsünk el egyet: a fenyőfának az illata az mindenhonnan ugyanolyan. Jobbról is, balról is, középről is, elölről is, hátulról is. Jövőre szerintem gondoljunk erre!

Mokka – 2011. december 23.

Az aznapi Mokkába a Megasztár ötödik szériájának versenyzőit hívták meg, hogy előadjanak egy karácsonyi dalt – jól láthatóan – playbackkel. Tolvai Renáta, Kökény Attila, KállaySaunders András és Patai Anna voltak a vendégelőadók, a produkciót követően velük beszélgetett az ünnepi készülődésről, illetve arról, ki hogyan ünnepli a karácsonyt Demcsák Zsuzsa és Kárász Róbert.

Kállay Saunders Andrástól megtudtuk, apja Japánban van, illetve saját családjával és akkori párja, Tolvai Reni rokonaival karácsonyozik majd. Kállay magyartudásán poénkodtak egy kicsit (édesapja amerikai, ő is sokáig élt az Egyesült Államokban) Kökény jóvoltából, de az igazán szórakoztató mégis Tolvai megszólalása volt.

Én is minden évben a családdal szeretem tölteni a karácsonyt. De persze 12 után lehet, hogy együtt fogjuk tölteni. Az András átjön majd.

Demcsák és Kárász nem értették, milyen tizenkettőről van szó, feltételezték, délre gondolhatott az énekesnő. A magyarázat sem hozott megfejtést.

Mikor már kész a vacsora, a családos vacsora.

Szerencsére nem Pachmann Péter ült a stúdióban, amikor az akkor még gyerek Patai Annához érkeztek a kérdésekkel – a TV2 műsorvezetője 2019-ben élő adásban beszélt arról, hogy a Mikulás létezésével meddig érdemes hitegetni a gyerekeket.

Kapcsolódó
Ha a tévé előtt hagyod a gyereket, Pachmann Pétertől megtudja, hogy nem létezik a Mikulás
A Mokkában a Mikulás létezéséről beszéltek, eléggé nyíltan.

Kárász ellenben olyanokat kérdezett Pataitól, hogy hogy jó volt-e idén, illetve írt-e már levelet a Jézuskának. A felnőtt vendégsereg ellenére az akkor tizenegy éves lánytól hallhattuk a leginkább összefüggő mondatokat a beszélgetés során. Kökény Attila – ha addig azt remélte, kibújhat a záporozó kérdések alól – is sorra került a karácsonyi készülődés elmesélésében: megtudhattuk, hogy náluk a felesége csinál mindent, ő a fa felállításával letudja a karácsonyi munkálatokat.

Még olyan „nem szokványos” dolgokat is esznek az ünnepek alatt, mint a hal, felesége pedig „nagyon furi” süteményekkel lepi meg a családot.

Lappföldről jelentik

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a celebes főzőműsorok sem mentek el mindig a karácsony témája mellett: bő tíz évvel ezelőtt egészen Lappföldig utaztatták Gombos Edinát, Fluort, Cseke Katinkát, Kökény Attilát és Zsidró Tamást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik