Szórakozás

Íme Laverne Cox, az első transznemű modell a Cosmopolitan címlapján

Nem csodálkozunk, ha sosem hallottad még Laverne Cox nevét, pedig őszintén, talán már kellett volna, hiszen a 45 éves színésznő az egyik legmeghatározóbb és legtehetségesebb tagja az LMBTQ közösségnek: rendszeresen szólal fel politikai ügyekben, többször jelölték már Emmy-díjra és a TIME magazin után a Comspolitan címlapján is ő az első nyíltan transzszexuális címlaplány. De hogy mégis ki ő? Ennek jártunk most utána.

Transzszexualitás

Transzszexualitásnak nevezzük azt az állapotot, mikor az adott egyén születésekor kapott biológiai neme nem azonosul nemi tudatával. Kutatások kimutatták, hogy nemi tudatunknak részben biológiai alapja van: a női testbe, de férfi tudattal rendelkező emberek agya például férfi jegyeket is mutat. A transzszexualitás nem összekeverendő a transzvesztitizmussal.

Cox 1972. május 29-én született az Alabama állambeli Mobile városában. Mindig is érdeklődött a művészetek iránt, csakúgy mint ikertestvére, M Lamar, aki összművészeti előadó. Középiskolai tanulmányai alatt kreatív írást tanult az Alabama School of Fine Artsban, majd ezt követően két egyetemet is elkezdett: két évig tanult táncművészetet, amiről színművészetre váltott New Yorkban. Tizenegy évesen öngyilkosságot kísérelt meg, miután felismerte másságát, illetve folyamatos bántalmazás áldozata volt.

Bántalmaztak, mert nem úgy viselkedtem, ahogy egy fiúnak «kellene viselkednie», lányosnak hívtak és buziztak. Minden nap szó szerint hazaüldöztek, mert mindig volt valaki, aki meg akart verni

mesélte egy interjúban Cox, aki azt is hozzátette, hogy akkoriban úgy érezte, hogy nem akar többet élni.

A színésznő azóta elfogadta saját magát, túlesett egy nemátalakító műtéten és – talán a rengeteg mentális és fizikai bántalmazásnak köszönhetően – a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer, tehát az LMBTQ közösség egyik legnagyobb politikai szerepvállalója.

Transzvesztitizmusról akkor beszélünk, ha az adott egyénnek nincs problémája saját, biológiai nemével, de az ellenkező nem ruháit viseli. Ezen belül cross-dressingnek nevezzük, amikor valaki saját boldogságának kielégítése miatt viseli az ellenkező nem ruháit, transzvesztitának pedig azokat, akik munkavégzés miatt.

Donald Trump kormányzását már több alkalommal is kifogásolta, legutóbb például akkor, amikor az Amerikai Egyesült Államok jelenleg regnáló elnöke kijelentette, hogy kitiltaná a transznemű embereket a katonaságból. A dolog pikantériája amúgy, hogy az ország számára ez egy hatalmas visszalépés volt, hiszen csak 2010-ben törölte el Barack ObamaDon’t Ask Don’t Tell elnevezésű törvényt, melynek alapján az amerikai katonák nem beszélhettek saját szexualitásukról abban az esetben, ha valamelyik szexuális kisebbséghez tartoztak.

Rengeteg transzszexuális amerikaival találkoztam az évek során, akik szolgálták, vagy épp jelenleg is szolgálják az országunkat. Hallottam a történeteket, hogy hogyan alázzák meg őket, hogyan is bánnak velük, miközben ők hajlandóak a saját életüket kockáztatni úgy, ahogy mások soha nem tennénk, köztük például a jelenlegi elnök sem

nyilatkozota Trump kijelentését követően Cox, aki azt is hozzátette, hogy Obama törvénymódosításának visszavonása azt üzeni a transzembereknek, hogy nincs helyük ebben az országban.

Cox amúgy sok tekintetben első, ha transzneműségről beszélünk. Az Orange is the New Black című sorozatban Sophia Burset megformálásáért kétszer is Emmy-díjra jelölték, és bár nyernie nem sikerült, történelmet írt, hiszen ő az első színésznő, aki nyíltan vállalta, hogy egykor a másik nemhez tartozott.

Laverne Cox a 69. Primetime Emmy-díjátadón Fotó: David Livingston/Getty Images)

Megszámlálhatatlan transzszexuális fiatal hallja most meg az üzenetet, miszerint azok lehetnek, akik valójában és közben mégis elérhetik álmaikat

nyilatkozta a jelölést követően Sarah Kate Ellis, aki a világ egyik legnagyobb LMBTQ szervezetének, a GLAAD-nak elnöke.

Coxnak azonban nem ez volt az egyetlen ilyen pillanat az életében, sőt:

már kétszer került címoldalra világhírű magazinoknál úgy, hogy az adott lapnál ő vállalta először nyíltan transzszexualitását.

2014-ben a TIME, 2018-ban pedig a Cosmopolitan címlapjára került.

laverne cox (@lavernecox) által megosztott bejegyzés, Jan 21., 2018, időpont: 10:11 (PST időzóna szerint)

A dolog érdekessége amúgy az, hogy 42 éve pont ugyanebben a hónapban került először afroamerikai modell a Cosmopolitan címlapjára, Beverly Johnson személyében, akinek Cox is köszönetet mondott:

Köszönöm, hogy kikövezted az utat az összes fekete nő előtt, aki az évek során követett téged a címlapon.

Laverne Cox politikai szerepvállalása és sikerei nagyban hozzájárulnak az LMBTQ csoportjába tartozó emberek elfogadásához, hiszen egykor a legfélelmetesebb dolgokkal kellett szembenéznie, mára azonban tehetségének és kitartásának köszönhetően a legjobbak között tartjuk számon, karrierje pedig megállíthatatlanul ível felfelé.

(Kiemelt kép: Dia Dipasupil/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik