Kultúra

Ezeket a karaktereket biztosan nem mernék kifütyülni a Pride-on

Az idei Budapest Pride nyugalomban, atrocitások nélkül telt, itt-ott gyülekeztek ugyan ellentüntetők, de jelenlétük inkább volt kínos, mint fenyegető. Ugyanakkor elgondolkodtunk, vajon a tévé- és filmvilág legizgalmasabb LMBTQ karaktereivel – legyenek létezők vagy fiktívek – vajon merne-e packázni a tipikus ellentüntető. Aligha.

Laverne Cox

Az Orange is the New Black egyik legizgalmasabb karaktere szerepe szerint transz nőként próbál megküzdeni a büntetés-végrehajtás egyáltalán nem egyszerű mindennapjaival. Ráadásul az őt játszó Laverne Cox pontosan tudja, miről beszél: ő maga is transz, a mozgalom egyik ékköve, minthogy nem elég, hogy elhalmozzák szerepekkel, de ő az első transz színésznő, akit Emmyre jelöltek. Nem csak tehetségesebb, okosabb és szebb, még atletikusabb is, mint a tipikus kiabáló.

A Glee szivárványarcai

Kurt és Blaine, Brittany és Santana, és Unique. Csak a legfontosabb LMBTQ katakterek a Glee-ből, minden idők egyik legtabudöntögetőbb sorozatából, ami talán egyedüliként mert tényleg óvatoskodás és politikai korrektség nélkül beszélni arról, hogy milyen lehet meleg fiúnak, leszbikus lánynak, transz lánynak lenni egy amerikai gimiben. Ők mindannyian beleálltak a dologba elég vagányan, megharcoltak a szerelemért és a boldogságért, holmi ellentüntetőkön legfeljebb nevetnének egy jót.

Nem csak óvatoskodva lehet az elfogadásról beszélni

És ha azt mondom, hogy évek óta megy egy sorozat, amelyben olyan problémákról beszélnek, amelyekre konferenciák és tudósok nem találják a megoldást? És ha azt is mondanám, hogy a sorozat mindeközben vicces és szórakoztató? Avagy miért sokkal több a Glee – Sztárok leszünk, mint amennyinek látszik. >> olvass tovább

Andrew Beckett

Emlékszünk még a Philadelphiára? A ’90-es évek egyik legfontosabb melegfilmje ez, főként mert túllépett a rétegfilmes szinten, és utat talált a mainstreambe, köszönhetően a két Oscarjának, meg Tom Hanksnek, aki az egyiket nyerte a filmnek, Andrew Beckett figurájának eljátszásával – aki, ugye, bírósági precedenst teremtett, ami azért nagyobb siker, mint egy-két elfüttyögött rigmus. A film sikerében az is vastagon közrejátszott, hogy kevésbé a melegség volt a központi téma, sokkal inkább a HIV és megítélése elleni küzdelem akkor, amikor még közel sem járt ott sem a betegség kezelése, sem a vele kapcsolatos informáltság, mint ma. Pedig még ma sem vagyunk nagyon előre, ugye.

Harvey Milk

Amellett, hogy Sean Penn fergeteges alakításával két Oscar-díjas film készült róla, Harvey Milk sokkal inkább azért fontos figura, mert ő volt az első nyíltan meleg férfi, akit Amerikában hivatalos pozícióba választott a közösség, San Francisco képviselőtestületének tagja lett. Pedig egész sokáig oda se szagolt az aktivizmusnak, pláne a politikának, már 40 múlt, amikor előbújt és elkezdte közéleti munkáját. Annál is inkább szimbolizálja a meleg mozgalom fontosságát, minthogy Milket meggyilkolták: hivatali elődje követett el merényletet ellene (és a város polgármestere ellen), ezzel mártírrá téve őt. A tettes egyébként mindössze öt év után szabadult is a börtönből, ám két évvel később öngyilkos lett.

Frida Kahlo

A huszadik század egyik legfontosabb mexikói festőművésze – és Salma Hayek címszereplésével két Oscart nyert remek mozi is készült róla. Ez az apró, sérült kis nő örökké sajgó testben élte le rövid életét, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy óriási badass legyen, aki magasról tett arra, hogy a kor és a társadalom szava szerint a helye nem a festőállvány előtt, inkább a konyhában lett volna, meg arra is, hogy mit diktál ugyanez a kor és társadalom az ő szexualitásával kapcsolatban.

Ellen DeGeneres

A mai mainstream televíziózás egyik legmeghatározóbb tévés szereplője, lefegyverzően okos, művelt, óriási humora van, szóval jobb nem belemenni vele egy verbális csörtébe arról, hogy miért is vonulgatnak és nem a négy fal között csinálják, amit csinálnak. Esélyesen nem az ellentüntető jönne ki jól a vitából.

Stephen Fry

A teljes brit popkultúra, de akár a teljes popkultúra egyik legviccesebb figurája egyébiránt meleg is, puszta létezésével meghazudtolva a sztereotípiákat, miszerint a melegek csak kigyúrt, szőrtelen huszonéves cicafiúk lehetnek.

Sose kellett konzervnevetést használniuk
Hugh Laurie és Stephen Fry még Cambridge-ben kezdtek közösen írni és szerepelni, és több mint egy évtizeden át megtartották ezt a jó szokásukat. Cikksorozatunk 2., befejező része.

Fry egyébként nem hordja a melegségét pajzsként maga előtt, de azért egyértelműen nem tart a témától, egyebek mellett saját dokut is csinált Out There címmel arról, hogy a világ különböző pontjain miért szívás LMBTQ-nk lenni – s mint ilyen, miért van létjogosultsága a Pride-nak is.

Deadpool

Hello, keménykedő ellentüntetők, azt tudtátok, hogy a valaha volt legvagányabb szuperhős, a szókimondó, tökös, és nem utolsó sorban leverhetetlen Deadpool is jó eséllyel kimenne a Pride-ra? És nem csak trollkodni, hanem mert ő úgy egyébként – bár komoly szerelmi kapcsolatban él – orientációját tekintve pánszexuális, azaz nincsen a fejében semmiféle megkötés arra nézvést, hogy kit talál kívánatosnak.

Deadpool lesz az első pánszexuális szuperhős
Ezt a féktelen mutáns moziját rendező Tim Miller és az antihőst megformáló Ryan Reynolds erősítették meg.

George Takei

Oké, oké, Star Trek, persze, mindenki emiatt ismeri Takei urat, de azért ne feledkezzünk el arról, hogy ő egy igazi polihisztor, aki a filmes és tévés színészi karrierje mellett rendezőként és íróként is vastagon többet tett le az asztalra, mint bárki, aki átkozódni jár ki a Pride-ra.

Jim Parsons

A mi jó Sheldonunknak eléggé bejött az élet: a The Big Bang Theory akkora dobás lett, amire aligha számított ez az androgünségével Hollywoodból igencsak kilógó színész, aki most már több éve vezeti a legjobban fizetett tévés színészek listáját, annyi pénzzel, hogy abból előre meg tudná finanszírozni a következő 20 év Budapest Pride-ját. Ráadásul nem régen házasodott össze fiújával is, pénz, pasi, paripa, minden van.

Wachowski tesók

Nem könnyű az újságíró élete velük kapcsolatban, Wachowskiék ugyanis, ugye, fivérekként indultak, majd először Lana nemváltásával Wachowski tesók lettek, nemrégiben pedig, amikor már a testvérpár másik tagja, Lilly is előbújt transzként, immáron Wachowski nővérekként futnak. De ez csak a botrányduma: a lényeg sokkal inkább az, amit ők filmesként felmutattak. Ha csak a Mátrixot csinálták volna, már azzal is beírták volna magukat a filmtörténetbe.

A másik Wachowski tesó is transznemű
Évekkel Larry Wachowski nemváltoztatása után most testvére, Andy is coming outolt.

Harley Quinn

Oké, Harley elsősorban az ő Puddinjáért van oda, ezt egyértelművé tette elég sokszor. Ugyanakkor a képregényes eredetiből az igazi fanok tudják, hogy a szexi őrült valójában biszexuális, és igen forró szálak fűzték a hasonlóan szexi Poison Ivy karakteréhez. Akárhogy is sikerült Az öngyilkos osztag, annyi azért kiderült belőle, hogy Harley Quinn-nel jobb nem húzni ujjat. Még a végén leharapja.

Neil Patrick Harris

Igazán szép poén az, hogy a tévétörténet egyik legnagyobb csajozógépét, Barney Stinsont Neil Patrick Harris alakította, akinél nagyobb LMBTQ-ikont tényleg keresve sem találnánk. Harris házas, két gyereket nevel a szintén színész David Burtkával, és esélyesen ők Hollywood legcukibb szivárványcsaládja, a web népe rendszeresen olvad rommá tündéri családi fotóiktól. Persze a tipikus ellentüntető biztosan agyvérzést kapna attól, hogy két meleg férfi gyereket nevel, de aligha merné ezt kommunikálni két ilyen cizellált izomzatú fiatalember felé.

RuPaul

Ha a kedves olvasó eddig esetleg nem kezdett tikkelni a liberális mételyből, ami árad e cikkből, na, akkor majd most. Mert hát melegek, na jó. Transzok, hááát, neccesen, de még talán azon is túlteszi magát a köz. De a drag queenekkel már igazán csak a legnyitottabbak képesek megbirkózni intellektuálisan. Mert hát oké, hogy vannak ezek a (zömében) meleg férfiak, de miért öltöznek nőnek, és miért produkálják magukat nőként, ha nem akarnak nők lenni? Hát, mert miért ne. Mert nekik ez a hobbijuk, mint másnak a pecázás, na bumm. Mi több, nekik ez a művészetük, az önkifejezésük módja, és pont annyira tud jó és rossz lenni minőségben, mint bármilyen egyéb (előadó)művészi ág.

RuPaul a drag queen közösség leghíresebb képviselője, komoly modellkarrierrel, és egy már kilencedik évaddal és több spinoff-fal rendelkező realityvel, a RuPaul’s Drag Race-szel, ami egyébként a legszórakoztatóbb valóságshow, amit a tévék kínálnak, ez a világ ugyanis annyira szókimondó, vicces, őszinte és színes, hogy képtelen unalmassá válni. Maga RuPaul pasiként is tekintélyt parancsoló jelenség a maga 193 centis magasságával, és – főleg – borotvaéles beszólásaival, amint pedig tűsarkúba meg parókába bújik, pláne különösen önveszélyesnek kell lenni ahhoz, hogy bekóstolja bárki.

Ian McKellen

Amellett, hogy két kontinens ünnepelt színpadi és filmszínésze, annyi és annyiféle remek alakítással, hogy azt végigolvasni is teljesítmény, Ian McKellen civilben aktívan kiveszi a részét az LMBTQ emberek jogaiért vívott küzdelemből. És ki az a bolond, aki egy Gandalfnak be merne szólni?

Dumbledore

A végére hagytam a legerősebb érvet: merné-e bárki kifütyülni a Pride-on a varázsvilág leghatalmasabb erejű mágusát? Na jó, talán egy teljesen reménytelen mugli, aki ezzel esélyesen a saját fejére is vonna valami szaftos kis bűbájt. Én a helyedben nem tenném.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik