Szórakozás

Partyarcok emberinfúziója a Szigeten

Volt helycserés támadás, majd kakukktojás a csütörtöki Szigeten. És egyetlen magyarként megint jött a Tankcsapda, akik mégsem voltak elég érdekesek a külföldieknek.

A már-már sivatagi időjárás – éjjel fagy, aztán reggel hirtelen felmelegedés – már kellőképpen sokkoló: ha más nem lett volna, hogy felkészítsen arra, mi vár a szigetelőkre, akkor a 9 órakor már a Nagyszínpadon nyüzsgő Tankcsapda mindenkit ráhangolt arra, a csütörtök kemény nap lesz. A Nagyszínpad fellépői ugyanis az egyetlen kakukktojás Caro Emerald kivételével mindannyian a rock valamely brutálisabb ágát képviselték. Pedig az általában jellemző rendezőelv, hogy a délután még napsütésben játszó zenekarok és előadok más stílust (általában könnyedebbet) játszanak, mint a főműsoridőben következők. Mint már jeleztük, az elkéső The Roots helyét az amerikai Anti-Flag punkbanda vette át,  intenzív meglepetést okozva mindenkinek, aki nem volt felkészülve a cserére. A stílusból és a nevükből (Anti-Zászló) is következően a számok többsége a valami ellen való lázadást (leginkább minden vagy mindegy mi ellen) képviselte, mind zeneileg, mind szövegüket tekintve, nem túl változatosan. Viszont nagyon lelkesen és a rájuk vevő közönséggel igazi kommunikációt teremtve igen jó show keretében adták elő mindezt. Így aki túltette magát a műsorváltozáson vagy eleve örült neki, az valószínűleg nem csalódott.

A pittsburghi punkokat aztán a már említett kakukktojás, a holland Caro Emerald követte, egy egészen más világot képviselve. A holland jelző azonban félrevezető, ugyanis a fiatal énekesnő angolul (a hollandokra jellemző minden akcentus nélkül) énekel, a repertoár pedig az ötvenes–hatvanas évek jazz- és latin zenéit idézte. Azonban gyakran némi csavarral, így aztán nem egy szimpla nosztalgiazenekarral volt dolgunk, hanem egy mindenki számára élvezhető koncerttel. Ennek megfelelően nemcsak a legnagyobb külföldi kontingenssel jelen lévő hollandok nézték meg őket, hanem elég rendesen megtelt a Nagyszínpad előtti rét a korai időpont és a hőség dacára.

Már az estébe hajolva aztán ismét visszaállt a (napi)rend, bár azért még nem a szokott töménységgel. A 2000-ben alakult, de még csak négy lemezt prezentáló angol alternatív rockbanda, a Maximo Rock következett, intelligens zenével és talán ebből kifolyólag precíz, jól megszerkesztett szettel. Igazi zenei élményt okozva az arra fogékonyaknak.

Őket aztán – a mínusz és nulladik napot leszámítva – a Nagyszínpadon egyedüliként fellépő magyar zenekar, a Tankcsapda követte. Némileg elgondolkodtatóan, hogy miért épp rájuk esett a választás, ha már helyet szorítottak (ráadásul főműsoridőben) egy magyar zenekarnak is a főszínpadon azon a fesztiválunkon, amelyet legalább felerészben külföldiek látogatnak. A Tankcsapda kétségtelenül a hazai kemény rock egyik, ha nem a legnagyobb prominense, ezzel együtt mégsem olyan előadó, aki igazán keresztmetszetet kínálna a Szigetre látogató magyaroknak, vagy (ami még indok lehetett volna) igazán tudott volna valami érdekességet kínálni a külföldieknek. Ennek megfelelően, bár egy hibátlan koncertet prezentáltak, szép számú rajongóik dacára az embertömeg érezhetően szellősebb volt, mint a más napokon hasonló időben játszó zenekaroknál.

Olyan nagy tumultus, mint mondjuk az előző nap fellépő Placebo alatt, nem lett az amerikai Korn zenekar alatt sem. Így aztán végső soron a csütörtöki napon érezhetően kevesebben voltak, mint szerdán, nagyobb emberinfúziót már csak a partyarcok jelentettek, akik a hajnali egykor kezdő elektrohouse sztár DJ, a svéd Axwell szettjére érkeztek megfelelően alapozott állapotban, de egy teljesen más közönséget képviselve, mint a napot a Nagyszínpad előtt töltők.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

young attractive and relaxed internet addict man networking concentrated late at night on bed with laptop computer in social media addiction or workaholic businessman concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.