Forma-1

Kerék a kerék elleni csatában verte Verstappen Leclerc-t az Osztrák Nagydíjon

Max Verstappen nyerte a Forma-1 Osztrák Nagydíját, miután a hajrában megelőzte a pole-ból induló Charles Leclerc-t. Nagy csatában sikerült lenyomnia riválisát, a futam után ki is vizsgálják kettejük küzdelmét. Valtteri Bottas a harmadik, Sebastian Vettel a negyedik, Lewis Hamilton az ötödik.

Frissítünk!

Később a versenybírók úgy döntöttek, hogy a holland megtarthatja az első helyet:

Max Verstappen megtarthatta a futamgyőzelmet
A holland győzött Ausztriában.

Érdekes verseny volt, mert a nagy részében nem történt semmi, de mégis: az előzmények és a hajrában látott, tényleg kemény harc mozgalmassá tették az egész hétvégét. Ami ráadásul le sem zárult a kockás zászlóval, a versenybírók még beleszólhatnak a végeredménybe.

Szokatlanul eseménydús volt a futam előtt az Osztrák Nagydíj: roncsderbi volt a szabadedzéseken, majd Leclerc szerezte meg a pole-t, az időmérő után pedig minden arról szólt, hogy többeket, közte Hamiltont is megbüntették. Ez szépen megkavarta a rajtrácsot.

Leclerc remekül kapta el a rajtot, Verstappen viszont csúnyán beragadt, így sorra előzték be a riválisok. Lando Norris vette el kis híján Hamiltontól a negyedik pozíciót, de aztán a kigyorsításnál a címvédő magabiztosabb volt, az újoncot ráadásul Räikkönen is megelőzte. Verstappen a hetedik helyig csúszott vissza, Vettel viszont hármat ugrott előre a rajt után. A német kihagyta a Q3-at a meghibásodott autója miatt.

Vettel a folytatásban izomból lenyomta Norrist és Kimi Räikkönent is, így a hetedik körben már a két Ferrari és a két Mercedes birtokolta az első négy helyet. Leclerc bő két másodperces előnyt autózott ki magának az élen.

Sokáig semmi nem történt, majd a 22. körben kihívták Bottast kerékcserére, a Ferrari lépni akart erre, ám annyira kapkodtak az olaszok, hogy nem voltak még ott az abroncsok, mikor Vettel beállt a boxba. A német ezen vesztett pár tizedet.

A 32. körben hívták ki Hamiltont a boxba, aki ekkor már egy ideje rádiózott arról, hogy le kell cserélni az orrkúpot az autóján. A megnyújtott kiállás miatt visszaesett a brit az ötödik helyre és nagyon leszakadt az előtte álló Verstappentől.

Pár középmezőnybeli csatát leszámítva a 48. körig kellett várni az újabb izgalmasabb részig, Verstappen támadta Vettelt a harmadik helyért ekkor. A német nagyon jól védekezett, de egy idő már tehetetlen volt, a holland gumijai frissebbek voltak és a DRS is a segítségére volt. A németnek ki kellett mennie megint a boxba, így Hamilton mögé tért vissza.

Verstappen és Vettel csatája:

Verstappen került ismét főszerepbe 15 körrel a vége előtt, ugyanis előbb aggódva érdeklődött az autója felől, majd egy szép előzéssel Bottas elé került, így meglódulhatott Leclerc után.

Ez volt a hajrá nagy kérdése, hogy Verstappen vajon utoléri-e a Ferrarit, és a 67. körben ez be is következett, úgyhogy izgalmas volt a vége. Óriásit küzdöttek, a 69. percben Verstappen az élre állt, de egymáshoz ért a két autó és Leclerc jött ki belőle rosszabbul, a holland kiterelte őt a pályáról. Az utolsó előtti körben Vettel is Hamilton elé került.

Verstappen és Leclerc kerék a kerék elleni találkozása:

A célba Verstappen ért be elsőnek, de jelezték közben, hogy kivizsgálják a fenti esetet – 2,7 másodperc volt az előnye Leclerc előtt, ha kap időbüntetést, akkor a monacói örülhet, élete első futamgyőzelme lehetne. Bottas lett a harmadik, Vettel a negyedik, Hamilton pedig az ötödik.

Bármi is lesz majd a végső döntés, a szezonban először nem a Mercedes nyert. A mostani a kilencedik futam volt.

Norris, Piérre Gasly, Carlos Sainz, Raikkönen és Antonio Giovinazzi szerzett még pontot. A McLaren duplázott megint, pedig Sainz a rajtrács végéről kezdte a futamot.

A leggyorsabb körért járó plusz pontot Verstappen kapta.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:22:01.822 óra
2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 2.724 másodperc hátrány
3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 18.960 mp h.
4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 19.610 mp h.
5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 22.805 mp h.
6. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör h.
7. Pierre Gasly (francia, Red Bull) 1 kör h.
8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 1 kör h.
9. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1 kör h.
10. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1 kör h.

 

leggyorsabb kör: Verstappen 1:07.475 p, 60. kör

Nyitókép: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik