Poszt ITT
Brüsszel, 2017. december 15. 
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. december 15-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Gerlóczy: Most ez a focista a soros

Gerlóczy Márton
Gerlóczy Márton

író, publicista. 2017. 12. 19. 10:05

Te, mondd csak, apa, miért mondják a suliban, hogy te gyökér vagy, meg köcsög és hogy a sitten lenne a helyed?
Korábban a témában:

Néztem ezt a videót, amit Fábián Tamás készített a perzselt disznóval kapcsolatos nyelvi kérdésekről, hogy akkor most mi is van arra a disznóra írva és az mit is jelent. Félelmetes látvány ennek a társaságnak az összehangolt csapatmunkája, még a gyilkos bálnák sem dolgoznak olyan szervezetten egy fóka becserkészésén, ahogy ezek a romlott jogászok verik vissza a sajtó támadásait, de mindez már teljesen lényegtelen. Felnőtt emberek képesek ennyire szemérmetlen módon az újságíró képébe hazudni, és szerintem még élvezik is. Ha egy gyerek tenné ugyanezt, jól pofán vágnák. Otthon szobafogságot kapna. Az iskolából kirúgnák. Pistike, miért írtad a táblára, hogy Laci bácsi gyökér? Nem arra a gyökérre gondoltam, csókolom, hanem a virág gyökerére, Laci bácsi egy virág, meg köcsög is, amiben a tejfölt készítik, kérek szépen egy ötöst. Hazudnak. És? Van ennek következménye? Nincs. Lopnak. Annak van következménye? Nincs. Ahol pedig a bűnnek nincsen következménye, ott az igazság szajkózása, annak kutatása, felfedése, a közvélemény tájékoztatása tökéletesen felesleges. Az újságírás felesleges. A híradó felesleges. Szerencsétlen vergődés az egész. Időpocsékolás. Nincs bűn. Nincs itt semmiféle bűn. Fikció van. A morális tartás értékének illúziója, amikor az ember ilyeneket mond: szégyelljétek magatokat. Hogy fogtok a gyerekeitek szemébe nézni? Megmondjam hogy? Kisfiam, itt van a Merci kulcsa, ez mától a tiéd, tárd ki az ablakod a virágzó Rózsadombra, mert nagyon áporodott a levegő idebent. Máris, apa. De szép szemed van, kösz a Mercit. Te, mondd csak, apa, miért mondják a suliban, hogy te gyökér vagy, meg köcsög és hogy a sitten lenne a helyed? Azért mert én egy gyönyörű virág vagyok, mert bennem a tejföl kellemesen hűvös marad és szívesen látnának engem vezető pozícióban, építési törmelékekből emelt halmok tetején trónolni győzedelmesen, mint egy kakast. Értem, apa, szeretlek. Én is szeretlek, fiam.

Ha a megérzésem nem csal, egy-két szeleplapot leszámítva egy év múlva mindent maga alá gyűr majd a rendszer és akkor már hazudni sem kell majd, mert nem lesz kinek. Én tulajdonképpen várom ezt. Véget ér a felesleges vergődés, a hatalom pedig elindul majd afelé, ahová az erjedés folyamatának természete vezeti: a rohadásba. Vigyenek csak mindent, zabáljanak fel minden sejtet, csinálják végig. Így is, úgy is túl kell élni valamit, majd akkor ezt éljük túl. Vagy nem. Most ez a focista a soros. Ha neki vége lesz, és nekünk is végünk lesz, jön majd egy másik. Mercivel jön majd a Rózsadomb felől. A házat az apjától örökölte, aki megtanította, hogyan kell az emberek szemébe hazudni úgy, hogy közben nem szégyelli el magát. Bizonyos körökben, és ezt illene már megszokni, vannak fontosabb erények a tisztességnél. A hatalom mindig az övék lesz, mert csak ők képesek tenni érte, megtenni érte azt, amire szükség van ahhoz, hogy megkaparintsák: szemérmetlen módon a képünkbe hazudni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.