Média
Veszprémi völgyhíd, MTI Fotó: Máthé Zoltán

Új rádió indulhat Veszprémben, eldőlt a tokaji rádiós frekvencia sorsa

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 03. 31. 14:27

Korábban a témában:

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa keddi ülésén a Tokaj 101,8 MHz helyi rádiós pályázatban nyertesnek nyilvánította a Hegyalja Média Kft.-t. A kft., mely a Magyar Katolikus Rádió Alapítványé, közösségi médiaszolgáltatását az ingyenes tokaji rádiós frekvencián Szent István Rádió –Tokaj néven működteti majd.

A Médiatanács eheti ülésén ezenkívül véglegesítette a Veszprém 95,1 MHz helyi, közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását, amely a Médiatanács honlapján olvasható. A pályázati ajánlatokat május 2-án lehet benyújtani a hatósághoz. Az ingyenes frekvenciával a pályázati kiírás adatlapja alapján potenciálisan 61 ezer fő érhető el a veszprémi térségben.

A Médiatanács szombaton kiadott heti összefoglalójából kiderült még az is, hogy a Forrás Rádió pénzbírság kiszabása nélkül, egy figyelmeztetéssel megúszta, hogy egy támogatói üzenetben burkolt reklámot sugárzott. A testület megbüntette viszont a tiszapart.hu internetes műsorújság működtetőjét, a Tiszapart Média Kft.-t, mivel nem jelölte a tévéműsorok korhatári besorolásait. A testület arra hivatkozva, hogy a netes műsorújság szolgáltatója már követett el hasonló mulasztást, 25 ezer forintos bírságot rótt ki a médiavállalkozásra.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a Budapesti Műszaki Egyetem médiaműhelyének átadásán az egyetem E épületében 2017. október 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az elmarasztalt médiahatóság visszaszúr az adatvédelmi hatóságnak
A Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak nem tetszik, hogy 11, Andy Vajnával összefüggő iratrejtegési ügyben elmarasztalta őket a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Elfogadták a kvótabeszámolókat

A tanács beszámolója alapján eheti ülésén lezárta ezenkívül azokat a hatósági eljárásokat, amelyek a médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését ellenőrizték a 2017 júniusa és decembere közötti időszakban. A médiatörvény alapján a médiaszolgáltatók meghatározott körének kötelező havonta adatokat szolgáltatnia a Médiatanácsnak az európai és a magyar művekre vonatkozó arányokról. Ahol a hatóság hiányosságokat tapasztalt, ott is a médiaszolgáltatók többsége már az ellenőrzés alatt, bár késve, de végül teljesítette az adatszolgáltatást. A határidőben nem teljesítő médiaszolgáltatókkal szemben a Médiatanács a jogszabály alapján egy szolgáltatóval szemben felhívást alkalmazott, a többiek 10 és 100 ezer forint közötti bírságot kénytelenek fizetni a késedelem miatt. Arról a Médiatanács nem közölt információt, hogy pontosan mely rádiókat büntette meg.

Budapest, 2016. november 20.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miss Universe Hungary döntőjének közvetítése előtt a TV2 stúdiójában 2016. november 20-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

Eredményt hirdettek a rezsipályázatokon

A testület eheti ülésén pályázati felhívást tett közzé kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártásának vissza nem térítendő támogatására. A Magyar Média Mecenatúra Program Huszárik Zoltánról elnevezett kétfordulós pályázati eljárására összesen 150 millió forintot különített el a testület. Az eljárásban egy pályázó fordulóként legfeljebb két szinopszist nyújthat be, az első beadási határidő április 26., 12 óra. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is várják határon túli jelentkezők pályázatait is.

A Magyar Média Mecenatúra Program keretében huszonkét rádió és televízió kapott összesen 112,6 millió forint támogatást. Ez a közösségi és kisközösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeinek finanszírozására kiírt idei pályázati eljárás második fordulója.

A közösségi televíziók közül sikerrel pályázott a fővárosi Zugló Televízió és a City TV, a TV Budakalász, az RTV Szekszárd, a Füred TV, a Nagykállói Televízió, a TV Szentendre, a Kék-Kálló TV Derecske, a mórahalmi Móra-Net TV, az újhartyáni Magtelevízió és a tahitótfalui Danubia Televízió. Támogatáshoz jutott tizenegy közösségi rádió is: a Győr Plusz Rádió, a Rádió Szarvas, az Első Pesti Egyetemi Rádió, a Rádió Szentendre, a Berettyó Rádió, a szentgotthárdi Radio Monster, a fővárosi Klasszik Rádió 92.1 és a Civil Rádió, a nyíregyházi Mustár Rádió, a szombathelyi Credo Rádió és a kiskunfélegyházi Rádió Smile.

A Médiatanács arról is határozott, hogy másfélmillió forinttal támogatja az idén hatodik alkalommal megrendezendő Dazoo.com a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A grémium a legjobb magyar élőszereplős kísérleti- és kisjátékfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm és a legjobb 30 év alatti alkotó kategória díjazottjait 500-500 ezer forinttal támogatja. Az április 3. és 8. közötti esemény versenyprogramjában több, a Médiatanács támogatásával készített film is versenyez, például Deák Kristóf új kisfilmje, A legjobb játék, Grosan Cristina Átalakítás folyamatban című alkotása és Cibulya Nikol Irinyi című filmje.

Leváltották a Story TV igazgatóságát
A Story4, a Story5 és a Galaxy TV-t működtető cég tulajdonosváltásával függ össze a változás.

Kiemelt kép: Veszprémi völgyhíd, fotó: Máthé Zoltán, MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.