Média

Tizenegy ügyben marasztalta el az adatvédelmi hatóság a médiahatóságot

Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter
Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter
Nem titkolózhat tovább az NMHH Médiatanácsa, miután tizenegy ügyben marasztalta el a minap az adatvédelmi hatóság a médiahatóságot.

Tizenegy ügyben marasztalta el egyszerre a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a 24.hu beadványai nyomán. A határozatok szerint a Péterfalvi Attila vezette adatvédelmi hatóság megállapította, hogy az NMHH több törvényt is megsértett, amikor a Médiatanács nem mutatta meg lapunk munkatársának az igényelt rádiós pályázati ajánlatokat, illetve Magyarország értékes nemzeti közvagyonába tartozó rádiós frekvenciakészletét érintő hatósági szerződéseket.

A Karas Monika vezette médiahatóság a NAIH szerint többszörös törvénysértést követett el, amikor nem mutatta meg

  • a Velence Meleg-hegy FM 90,4 MHz,
  • a Budapest FM 96,4 MHz,
  • a Hajdúnánás FM 93,3 MHz,
  • a Hajdúszoboszló FM 100,6 MHz,
  • a Hajdúböszörmény FM 100,6 MHz,
  • a Derecske FM 94,7 MHz,
  • a Győr FM 103,1 MHz,
  • az Eger FM 101,3 MHz,
  • a Békéscsaba FM 88,9 MHz

rádiós pályázatra beérkezett ajánlatokat, hiánypótlásokat és hiánypótlás-kiegészítéseket.

  • A NAIH szerint törvénysértésben van a médiahatóság azzal is, hogy a médiahatóság 2017. november 15. óta nem hajlandó megmutatni a Dunaújváros FM 93,1 MHz frekvenciára vonatkozó rádiós pályázatra, a Crossborder Film Kft. által beküldött pályázati ajánlatot.
  • Törvénytelen volt az is – állapította meg a NAIH –, hogy az NMHH nem mutatta meg 2018 januárja óta az LB Rádió Kft. és a Médiatanács közötti hatósági szerződéseket.

Súlyos szabálytalanságok egyes pályázati eljárásokban

Az LB Rádió Kft. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és a Rádió 1 ügyvédjeinek, Litter Zsuzsannának és Bíró Balázsnak a cége, mely a kormánybiztos tulajdonában lévő Rádió 1-gyel hálózatba kapcsolódva, vagyis a Rádió 1 műsorát továbbítva működik, és számos városban kapott kereskedelmi rádiós frekvenciát a Médiatanácstól. A Crossborder Film Kft. ugyancsak a filmügyi kormánybiztos és a Rádió 1 hálózati partnereként működik, tulajdonosa Belénessy Csaba, az MTI volt elnöke. Belénessy a tulajdonosa a velencei rádiós pályázatot megnyerő B&T Kft.-nek is. A békéscsabai frekvenciáért Andy Vajna közvetlenül, a Radio Plus Kft. nevű cégével indult.

A kért dokumentumokba azért kívántunk betekinteni, mivel egyes pályázati eljárások lebonyolítása kapcsán korábban súlyos törvénytelenségek nyomaira bukkantunk.

Andy Vajna, a Rádió 1 tulajdonosa. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Kiderült például, hogy a Médiatanács a kötelező bankszámla-igazolás hiányában is Vajna Radio Plusának adott volna frekvenciát, sőt ha kellett, még a grémium az ülésének előre meghirdetett napirendi pontját is elhalasztotta a kormánybiztosnak kedvezve, és megfordítva ezzel a pályázat kimenetelét. Kiderült az is, hogy egyes helyi rádiós pályázatokon a pályázatok egyes fejezetei szó szerint megegyeznek. Ám az NMHH megakadályozta, hogy a teljes pályázatot átnézhessük. Fény derült már arra is, hogy Belénessy cége is úgy kapott volna frekvenciát a Médiatanácstól, hogy még annak a rádiónak a nevét sem tudta mindenütt jól leírni, amelyikkel hálózatba kívánt kapcsolódni, néhol a Rádió 1 helyett DJ FM-et emlegetett, valamint önhatalmúlag átírta a kötelezően alkalmazandó formanyomtatványokat, de a Médiatanács tagjai számára ezek a nyilvánvaló szarvashibák sem okoztak gondot, csak később a bíróságon, mert a bíró a grémium ellenében ítélkezett. Igaz, az ítéletet a Médiatanács hosszú ideje nem tartja be.

Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter
Már a látszatra sem ad a Médiatanács
A testület az őt tavaly októberben súlyosan elmarasztaló jogerős bírósági döntés ellenére sem cselekedett, sőt újabb jogsértéseket követett el.

Nemzeti közvagyonról nem lehet titkolózni

Az adatvédelmi hatóság friss határozataiban arra szólítja fel az NMHH-t, hogy legkésőbb 15 napon belül állítsa helyre a törvényességet és az adatvédelmi hatóság határozatának megfelelő formában a kért dokumentumokat, kizárólag a pályázatban lévő személyes adatok kitakarásával mutassa meg, valamint ezt követően ennek megtörténtéről értesítse az adatvédelmi hatóságot. Amennyiben ez nem történik meg, a NAIH további intézkedést helyezett kilátásba az NMHH-val szemben.

Péterfalviék keményen odaszúrtak

Az adatvédelmi hatóság arra is felhívta az adatkezelő, azaz a médiahatóság figyelmét, hogy korábban a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, a rádiós frekvenciák a nemzeti vagyon kategóriájába tartoznak és a nemzeti közvagyonról szóló törvény alapján a rádiófrekvenciákkal összefüggő adatok nem minősülnek üzleti titoknak, így ezeket ki kell adni. A Péterfalvi Attila vezette adatvédelmi hatóság voltaképpen ezzel azt mondta ki, hogy a médiahatóság, ha megnézte volna a 2012-ben született bírósági ítéletet, akkor is tudhatta volna, hogy nem utasíthatja vissza az adatigénylést.

A NAIH-határozat tartalmazza azt is, hogy a hatályos jogszabályok alapján a közfeladatot ellátó szervek kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó minden adat közérdekű, függetlenül attól, hogy nyilvánosságuk korlátozott-e. A hatóság feladata a konkrét esetben mindössze annyi lett volna, hogy a pályázatokban lévő szenzitív személyes adatokat kitakarja az iratbetekintéskor, illetve az iratmásolat megküldésekor.

Hosszú ideig zajlott a NAIH-vizsgálat

Kedden délelőtt kérdéseket küldtünk Karas Monikának, a médiahatóság elnökének arról, hogy számíthatunk-e arra, hogy az NMHH betartja az adatvédelmi hatóság határozatában foglaltakat, illetve nem érzi-e személyes felelősségét a mostani és a korábbi elmarasztalással végződő ügyekben. Kérdeztük azt is, nem tartják-e szégyennek, hogy a médiahatóság újságírók munkavégzését akadályozza. Ha Karas, illetve az NMHH reflektál a kérdésekre, cikkünket frissítjük.

Frissítés: Karas Monikáék visszaszúrnak Péterfalviéknak

A Karas Monika vezette NMHH végül szerdán késődélután reagált keddi cikkünkben megjelentekre. Azt írják, nem értenek egyet a határozatban foglaltakkal, jogilag problémásnak tartják, ezért kifogással fognak élni ellene. Más aggályaik is vannak a NAIH eljárásával kapcsolatban: például nem tetszik nekik az, hogy nem maga Pétefalvi elnök írta alá az elmarasztaló levelet. Erről részletesen külön cikkünkben olvashatnak.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a Budapesti Műszaki Egyetem médiaműhelyének átadásán az egyetem E épületében 2017. október 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az elmarasztalt médiahatóság visszaszúr az adatvédelmi hatóságnak
A Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak nem tetszik, hogy 11, Andy Vajnával összefüggő iratrejtegési ügyben elmarasztalta őket a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

A hasonló indoklással ellátott NAIH határozatuk közül az egyik alább lapozható és nagyítható formában is elérhető.

Az utóbb megalapozottnak bizonyult panaszok elkészítésekor a TASZ jogásza is pro bono segítséget nyújtott.

Kiemelt kép: Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik