Média

Megújult az egyik budapesti rádió

rádió
rádió

Körülbelül három héttel ezelőtt teljesen megújult a Budapest-Terézváros vételkörzetben, az FM 87,6 MHz-en sugárzó Kontakt Rádió. A rádió nevet váltott, főszerkesztőt cserélt, valamint a műsorkészítés helyszíne is megváltozott a Budapesti Showszínházra. Megújult a csatorna műsorkínálata is.

A rádió új neve Broadway Rádió – FM 87.6 lett, a rádió új főszerkesztője a tíz év után leköszönő Janovits András helyett egy Facebook-bejegyzés szerint Tóth Ádám, a Budapesti Showszínház igazgatója lett, de úgy tudjuk, fontos feladata van Matusz Gergely színházi kellékesnek is.

A belvárosi frekvencia használója, a Közösségi Rádiózásért Egyesület (KRE) legutóbb a Médiatanács 2016 áprilisában közzétett kisközösségi rádiós pályázata során jutott hozzá az FM 87,6 MHz-hez, de a rádió sugárzásának története már 2008 augusztusára nyúlik vissza.

A Broadway Rádiót működtető Tóth Ádámról egyébként a starity.hu-n szereplő életrajzból az derül ki, hogy húsz éve a hazai showbiznisz aktív szereplője, aki több ismert hazai popzenekar menedzsereként számtalan koncertet szervezett. Deejay Crash néven közel tíz éven keresztül a legnagyobb hazai klubokban zenélt, önálló kislemezei sok toplista élén megfordultak. Ő írta és rendezte az Édes Anna című musicalt, melynek bemutatója 2015 októberében volt a Millenárison.

A Médiatanácsnak jóvá kellett volna hagynia a névváltást

Egy rádió a nevét csak a Médiatanács előzetes engedélyével változtathatja meg, de a grémium oldalán egy tavalyi őszi bírság a legutóbbi, a Kontakt Rádió frekvenciájával összefüggő határozat. A rádió adásában azonban már Brodway Rádióként emlegeti önmagát. Ez arra utal, hogy a grémium hivatalos engedélye nélkül történhetett meg a névváltás a terézvárosi rádiónál.

A terézvárosi frekvencia vételkörzetében potenciálisan 61 ezer fő érhető el, de a Kontakt Rádió, illetve a Broadway Rádió az interneten is sugároz, ezzel kibővítve a hallgatótáborát. Egyelőre egyébként a kontaktradio.hu internetes cím is működik, de az oda feltöltött, épp lejátszott zenék listája megegyezik a Broadway Rádióban éppen hallható dalokkal.

Lantay Miklós: Nincs szó tulajdonosváltásról

Reagált cikkünkre Lantay Miklós, a rádiót működtető KRE elnöke. Lantay hangsúlyozta: nincs semmiféle csibészség az ügyben, nincs szó tulajdonosváltásról, ezt nem is tenné lehetővé a jogszabály. A rádió az elmúlt években vallási tematikájú műsorokat sugárzott, ám be kellett látniuk, hogy ezzel sok hallgatót elvesztettek, ezért döntött az elnök a főszerkesztőváltás, a rádió tematikájának megújítása és a névváltás mellett. „Kézenfekvő volt, hogy a jövőben hatodik kerületi kisközösségi rádióként a Broadway, azaz a színházak és a művészet világával foglalkozzunk. Ami a névváltást illeti, legalább két hete elküldtük a névváltás érdekében a formanyomtatványt a Médiatanácsnak. Bár igaz, hogy a testület még nem tűzte napirendjére a kérdést, a médiahatóság jogi osztályán szóban nem hivatalosan azt ígérték, nem lesz gond a névváltással, ezért kezdtük el az új nevet is használni”. Lantay azt is mondta, bár a rádió a jövőben a művészi vonalat viszi tovább, megtartja a Médiatanács felé tett vállalásait is. Lantay megerősítette, hogy Tóth Ádám, a Budapesti Showszínház munkatársa lett a főszerkesztő. Matusz Gergely a rádió titkáraként dolgozik a főszerkesztőt segítve. Lantay szerint a tulajdonosváltással kapcsolatos félreértést az okozhatta, hogy Tóth Ádám annyira szereti új munkáját a rádiónál, hogy sajátjaként írt a közösségi médiában a rádióról.

Médiahatóság: még nem adtunk engedélyt, a név még nem használható

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság is reagált a cikkünkben megjelentekre és a rádiót működtető egyesület elnökének szavaira. Azt írják, hogy az NMHH előtt is ismertek február vége óta a rádiót érintő változások. A médiahatóságnál úgy emlékeznek, hogy az ügyben a hatóság – hivatalból eljárva – a változásokat észlelve kereste meg a médiaszolgáltatót, és a hatóság hívta fel az egyesület figyelmét arra, hogy a tervezett változások egy része a hatósági szerződés módosítását teszik szükségessé, amelyet azonban magának a médiaszolgáltatónak kell kezdeményeznie. Ezt a szolgáltató a hatóság közlése szerint március 9-én tette meg. A szerződésmódosítás jelenleg is folyamatban van. A hatóság ígéri, hogy az eljárás lezárultáról és annak eredményéről a hatóság honlapján ad majd tájékoztatást. A rádiót működtető egyesület elnökének szavaira reagálva elismerik, hogy az NMHH munkatársa telefonon beszélt néhány hete egy érdeklődővel, és azt mondta neki, hogy a hatósághoz számos névváltoztatási kérelem érkezik, és általánosságban a névváltoztatás nem szokott gondot jelenteni, de minden új név használata egyedi vizsgálatot igényel, írásban, hivatalosan kell kérelmezni, és a módosított név legkorábban csak a Médiatanács vonatkozó döntésének napjától használható.

A Kontakt Rádió új főhadiszállásán ma megtörtént az új főszerkesztő Tóth Ádám kinevezése. A volt főszekesztőnek,…

Közzétette: Kontakt_ Rádió – 2018. február 20.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik