Kultúra

Mégsem dózerolják le a házat, amelyben meghalt Marilyn Monroe

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Hosszan elhúzódó jogi csatározás után nyert a városi tanács, műemlékké nyilvánítják a színésznő házát.

Pont került egy tavaly óta húzódó ügy végére: kulturális jelentőségű műemlékké nyilvánítják, ezért mégsem fogják lerombolni azt a Los Angeles-i házat, amelyben Marilyn Monroe utolsó hónapjaiban élt – írja a Variety.

Monroe 1962-ben vette meg a Brentwoodban található 4 hálószobás, 3 fürdőszobás házat nem sokkal azután, hogy elvált harmadik férjétől, Arthur Millertől. Bár a színésznő rengetegszer váltott lakhelyet, ez volt az egyetlen ingatlan, amely a saját tulajdonába került. Itt talált rá 1962. augusztus 5-én pszichiátere az ágyában élettelenül fekvő színésznőre. A ház azóta többször cserélt gazdát, legutóbb tavaly, amikor Roy Bank tévéproducer feleségével, Brinah Milsteinnel megvették a házat, 8,35 millió dollárért, azaz több mint hárommilliárd forintért. A házaspár azonban távolról sem eszmei értéke vagy a Monroe iránt érzett rajongásuk miatt vette meg, hanem pusztán praktikus okokból: hogy így bővítsék a szomszédban található telküket. A házra már ki is adták a bontási engedélyt, amelyet a nagy felháborodás miatt egy nappal később visszavontak, ezzel kezdetét vette egy egyéves jogi huzavona a házaspár és a városi tanács között. Míg a város azt próbálta meg elérni, hogy műemlék legyen a helyből, addig az új tulajdonosok ügyvédekkel igyekeztek ezt megakadályozni. A viszály olyannyira elmérgesedett, hogy beperelték Los Angeles városát, amelynek ügyében a tárgyalás augusztus 13-án lesz. A házaspár azzal érvelt, hogy műemlékként egyrészt még több turistát vonzana a ház, másrészt az épületet a több mint hatvan év alatt annyiszor átalakították, hogy már nincsenek meg azok a kritériumai, amitől műemléknek lehetne nevezni.

Szerdán azonban végül a tanács egyhangúlag megszavazta, hogy nyilvánítsák műemlékké az ingatlant, ezzel megvédve azt attól, hogy a földdel tegyék egyenlővé az ikonikus házat. Fontos, hogy ez a státusz nem tiltja meg a bontást, ám rendkívül szigorú felülvizsgálati eljárás alá vonja az ingatlant.

Lehetőséget kaptunk arra, hogy megtegyük, amit már hatvan éve meg kellett volna. Nincs még egy olyan ikonikus ember és hely Los Angelesben, mint Marilyn Monroe és az ő brentwoodi háza

– nyilatkozta a döntés után Traci Park, a városi tanács egyik tagja.

A tanács optimista hangvételű reakciója mellett a házaspár is kiadott egy nyilatkozatot az ügyvédjükön keresztül, amely már távolról sem volt olyan pozitív. Ebben egyrészt hazugsággal vádolták a tanácsot, miszerint egyáltalán nem voltak olyan törekvések részükről, hogy működjenek együtt, másrészt rámutattak, hogy korábban a tanács már tizennégy alkalommal adott engedélyt a ház és a telek átalakítására, amelynek következtében már semmi sem idézi azt az épületet, amelyben Monroe élt. A tanács döntését manipuláltnak, alkotmányellenesnek és elfogultnak nevezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik