Kultúra

„Nem fogadjuk el, hogy az ország vezetése lemondjon a kortárs kultúráról!” A Független Előadó-művészeti Szövetség közös cselekvésre hív

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Azonnali tárgyalásokat és érdemi egyeztetéseket sürget a FESZ, azaz a Független Előadó-művészeti Szövetség, amely nyílt levélben tette közzé felhívását. Ahogy arról a héten megjelent cikkünkben is beszámoltunk, a régóta apadó állami források és az átláthatóság hiánya teljes létbizonytalansághoz vezetett a független színházaknál, amelyekre a korábbiaknál is keményebb év vár. Ezúttal a több mint 120 színházi- és tánctársulatot, befogadóhelyet, produkciós házat és személyt képviselő FESZ azonnal lépéseket szorgalmaz.

A levélben kifejtik, hogy soha nem látott megszorításokkal kell szembenézniük a magyar kulturális élet szereplőinek:

a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, valamennyi humán ágazat közül a legmagasabb összeget, 34,2 milliárd forintot, a Nemzeti Kulturális Alapnak 913,8 millió forintot kell befizetnie az Államkincstárba, miközben a sporttevékenységekre szánt támogatások 116 milliárd forinttal növekednek a 2023. évi módosított költségvetésben.

A FESZ szerint az intézkedés elsősorban a legsérülékenyebb, kortárs művészeti színtereket dúlja fel:

Pályázati keretösszegek csökkennek, alapvető pályázatok kiírása marad el, és csúszik a tavaly megítélt támogatások kifizetése is. Intézmények zárhatnak be, társulatok szűnhetnek meg (két független társulat már be is jelentette a megszűnését!), könyvtárak, kultúrházak, kiállítóterek maradhatnak üresen, fesztiválokat törölhetnek el országosan.

A szervezet ezért összefogásra és közös cselekvésre hívja a kulturális élet szereplőit:

Hiszünk abban, hogy válság idején a kultúrához való hozzáférés nem pusztán állampolgári jog, hanem a túlélés nélkülözhetetlen záloga is. Nem fogadjuk el, hogy az ország vezetése lemondjon a kortárs kultúráról!

Párbeszédet sürgetünk a támogatási rendszer újragondolásáról, a forrásátcsoportosítások lehetőségeiről, és a gazdálkodó szervezetek bevonása érdekében olyan támogatási program bevezetését kezdeményezzük a művészet és a kreatív ipar területén, amely versenyképes a látvány-csapatsport támogatása után járó adókedvezménnyel szemben.

Ezúton szólítjuk meg a döntéshozókat, hogy tegyenek lehetővé azonnali tárgyalásokat és érdemi egyeztetéseket a szakma képviselőivel még 2023. március 10. előtt annak érdekében, hogy rövid és hosszabb távra szóló megoldási javaslatainkat megoszthassuk.

A művészet nem egy költségvetési sor. A kultúra közös, és még mindig nemzeti alap!

– zárja felhívását a FESZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik