Kultúra

Megváltoztatták a Harcosok klubja befejezését Kínában

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Megváltoztatták David Fincher 1999-es filmje, a Harcosok klubja befejezését Kínában, ami felháborodást váltott ki a rajongók körében. A hétvégén derült ki, hogy a Brad Pitt és Edward Norton főszereplésével készült film a Tencent Video streaming platformon újonnan elérhető változata átalakítja az anarchista, antikapitalista üzenetet, amely a filmet világsikerré tette.

Az eredeti film zárójelenetében Norton karaktere, a Narrátor megöli képzeletbeli alteregóját, Tyler Durdent – akit Pitt alakít –, majd végignézi, ahogy több épület felrobban, ami azt sugallja, hogy a terve a modern civilizáció lerombolására már folyamatban van.

A Kínában játszódó új változat egészen másképp néz ki: a Narrátor továbbra is megöli Durdent, de a felrobbanó épületjelenetet egy fekete képernyő és egy felirat váltja fel:

A rendőrség gyorsan rájött az egész tervre, és letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását.

Ezután hozzáteszi, hogy Tylert – aki a Narrátor képzeletének szüleménye – pszichológiai kezelésre egy „elmegyógyintézetbe” küldték, ahonnan később elbocsátották.

Az új befejezés, amelyben az állam győzedelmeskedik, sok kínai nézőben – akik közül sokan a film hamisítatlan változatának kalózverzióit látták – felháborodást váltott ki, de nem világos, hogy a kormányzati cenzorok rendelték-e el az alternatív befejezést, vagy az eredeti film producerei végezték el a változtatásokat. A Tencent nem kommentálta az ügyet.

A hollywoodi stúdiók gyakran adnak ki alternatív verziókat, abban a reményben, hogy a pekingi cenzúra akadályait leküzdve hozzáférhetnek a kínai fogyasztók millióihoz. 2019-ben a Bohém rapszódia című film több olyan jelenetét, amely az ikonikus zenész, Freddie Mercury homoszexualitására utal – ami életrajzának kulcsfontosságú része –, törölték a film kínai kiadásából.

Hszi Csin-ping elnök alatt a kínai hatóságok arra törekedtek, hogy megtisztítsák a társadalmat az egészségtelennek tartott elemektől, beleértve a filmekben, televízióban és videojátékokban szereplő jeleneteket, emlékeztet a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik