Kultúra

Óriási napkitörés is hátráltatta az amerikaiakat Vietnámban

Az ellenséges hajóknak szánt víz alatti aknáknak esélyük sem volt.

Az észak-vietnámi kikötő, Hai Phong öblében, 1972. április 4-én tucatnyi, víz alatt rejtőző akna robbant fel gyors egymásutánban, hajók azonban nem voltak a közelben. Az eset augusztus első heteiben számos alkalommal megismétlődött, közel négyezerrel kevesebb robbanószerkezetet hagyva az arra tévedő ellenséges hajók előtt.

A történtek okára negyven éven át nem derült fény, ma azonban már tudjuk, hogy azokat nem az amerikaiakkal és több ázsiai országgal közel két évtizeden át háborúzó (1955-1973) gerillák egy ügyes lépése, vagy épp a fegyvergyár álmos dolgozója, hanem

a százötven millió kilométerről figyelő Nap iktatta ki.

Az amerikaiak által elhelyezett aknák ugyanis nem érintés útján, hanem mágneses elven, így például egy fém hajótest néhány méternyire való megjelenésével léptek működésbe. A Napból érkező energia és a Föld mágneses mezejének találkozása ugyanezt a változást hozta létre, az akna tehát felrobbant.

Technológiai különbség

A második világháború után ugyan megjelentek a demagnetizált, vagy műanyag hajótesttel rendelkező aknászhajók, ilyenekből a vietnámiak egyáltalán nem voltak ellátva, vízen kitéve tehát magukat az amerikaiak technológiáinak.

Űrhajósok életét követelhette volna

Augusztus elején egy egész sornyi, rég nem látott erősségű napkitörés hatásai érték ugyanis a Földet, északi fénnyel megajándékozva az Egyesült Államokat és Európa számos pontját, így Nagy-Britanniát és Spanyolországot is.

A hirtelen felszabadult energia megőrjítette a magnetométereket és a részecskedetektorokat, áramkimaradásokat okozott Észak-Amerikában, valamint megzavarta az útjába eső műholdakat, jócskán csökkentve az energiatermelő kapacitásukat, ezzel pedig teljes élettartamukat. Ennél jóval nagyobb baj is történhetett volna, amennyiben néhány űrhajós épp ezekben a hetekben indul a Holdra vagy áll Föld körüli pályára, hiszen

jó eséllyel végzetes mennyiségű nukleáris sugárzás érte volna őket.

Kisebbnek hitték

A napkitörések 1972 nyári láncolatáról a tudósok nyilvánvalóan már megtörténtükkor tudtak, méretét azonban helytelenül mérték fel, így nem hitték volna, hogy hatással lehetett a vietnámi háború mára elfeledett fejezetére. A feljegyzések évtizedekre eltűntek a haditengerészeti archívumokban, titkosításukat pedig mindössze a közelmúltban oldották fel.

Észak-Vietnám felé tartó amerikai aknamentesítő hajók, 1973 – Fotó: United States Navy

A Coloradói Egyetem professzora, Delores Knipp az elmúlt években gyűjtötte össze a kitörésről készült európai, amerikai és ázsiai leírásokat, bennük az áramellátás megszűnését és rejtélyes amerikai tengeri robbanásokat is érintő beszámolókkal. Ezek közt mélyebbre ásva göngyölítette fel a történetet, időközben pedig kiderült, hogy az óriási kitörésnek leginkább Kelet-Ázsia – így Vietnám – volt kitéve, a japán kutatók leírásai azonban négy évtizeden át nem jutottak el szélesebb körökhöz, megnehezítve a történtek pontos leírását.

Viszlát, okostelefon!

Knipp nem véletlenül kutatja a témát, hiszen egy hasonló méretű kitörés (amely egyébként szerencsére sok-sok évente fordulhat csak elő) ma jóval nagyobb károkat okozna, hiszen az életünk számos területét műholdak határozzák meg: egész földrészeket sújtana az áramszünet, nem tudnánk használni a telefonunkat, megszűnne a repülőgépek földi irányítóközponttal való rádiókapcsolata, a GPS-szolgáltatás, az internetkapcsolat, így a kedvenc híroldalunktól is hosszú órákra búcsút kellene vennünk. És a legrosszabb esetben még a harmadik világháború is kitörhetne…

Majdnem kitört a harmadik világháború a Nap miatt
Öt évvel a kubai rakétaválság után a világ ismét közel járt egy mindent elsöprő háborúhoz. Az Egyesült Államok viszont csak egy félreértés miatt ment neki majdnem a Szovjetuniónak.

Na de mikor jönnek a napviharok?

Az elmúlt huszonnégy óra eseményeiről, valamint a következő órákban érkező, legtöbbször nyilvánvalóan elhanyagolható erejű napviharokról egyébként az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) vonatkozó oldalán tájékozódhatunk, sőt, csinos felvételeket is nézhetünk a napszélről, valamint a napkorona legfrissebb, szörfözésre nem igazán alkalmas hullámairól.

Az Amerikai Geofizikai Szövetség, valamint az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik