Tudomány

Mi a csuda történik mostanában a Nappal?

Hét nap alatt hét napkitörést produkált a Nap. Vajon közeleg a világvége, vagy teljesen normális, ha időnként megbolondul a csillagunk?

Múlt héten érzékelték az elmúlt évtized legerősebb napkitörését. Az X9,3-as esemény olyan jelentős volt, hogy megzavarta a rádiókommunikációt. A Nap már korábban, szeptember 4-én is az aktivitás jeleit mutatta, az égitest pedig azóta folyamatosan újabb és újabb kitöréseket produkált.

A naptevékenység forrása az AR 2673 nevű aktív terület. A legutolsó eseményt szeptember 10-én érzékelték, ez egy meglehetősen nagy, X8,2-es esemény volt.

A napkitöréseket rendszerint koronakidobódás is kísérte. Az efféle jelenségek gyakran idéznek elő geomágneses vihart a Földön, de a műholdakat is megzavarhatják és az űrhajósokat is fenyegethetik. Az elmúlt napok koronakidobódásai a sarki fényre is hatással voltak.

A látványos aktivitás ellenére csillagunk épp jelenlegi ciklusa legnyugodtabb periódusa felé tart. A kérdés tehát jogos: mégis mi történik a Nappal?

Rodney Viereck, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont munkatársa az IFLScience-nek azt mondta, a jelenség egyáltalán nem szokatlan.

Amikor egy aktív régió kialakul, néha több kitörést is produkál az órák vagy napok folyamán

– állapította meg a szakértő.

A 11 éves napciklus csökkenő fázisában valójában sokkal látványosabb naptevékenységeket lehet megfigyelni. Viereck szerint a mostani kitörések, a csillagból távozó nagy energiájú részecskék és a geomágneses viharok mind azt mutatják, hogy Napunk ciklusának megfelelően viselkedik.

Az AR 2673 már elfordult bolygónk felől, így nem küld több koronakidobódást a Földre. Az utóbbi napok eseményei mindenesetre ismét bizonyították: fel kell készülnünk a Nap aktivitására, az űridőjárás ugyanis befolyásolhatja eszközeink működését.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik