Kultúra

Tarantino és Kubrick ihlette szavak kerültek az Oxford szótárba

Az Oxford Angol Szótár legutóbbi kiadása 100 új, filmhez kapcsolódó szócikket tartalmaz, köztük a legbefolyásosabb filmkészítők némelyikének nevéből melléknévvé alakított változatát.

Ilyen például a Mechanikus narancs rendezője, Stanley Kubrick a szótárba melléknévként bekerült szócikke, a Kubrickian, magyarul kubricki. Ez, leírása szerint azt jelenti, hogy „aprólékos maximalizmus, a filmalkotás technikai vonatkozásainak mesteri elsajátítása, különböző műfajokon átívelő, atmoszférikus vizuális stílus a filmekben” – olvasható az nme.com-on.

Quentin Tarantino ezzel szemben csak egy „-szerű” utótagot kapott a neve mögé („Tarantinoesque”), valószínűleg azért, mert egyedülálló szerzői kézjegyeit maximum megközelíteni, de lemásolni semmiképpen sem lehet. Az ő szócikkébe a következő került: „grafikus és stilizált erőszak, nem-lineáris történetvezetés, filmes utalások, szatirikus témák és éles párbeszéd jellemzi”.

Kubrick és Tarantino mellett David Lynch, Robert Altman, Steven Spielberg és Frank Capra is kapott egy-egy szócikket a szótárban. Kíváncsiak vagyunk, hogy mit írnának a jancsói vagy Tarr-szerű szócikkek mellé.

Kiemelt kép: DENNIS VAN TINE / GEISLER-FOTOPRES / GEISLER-FOTOPRESS / DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik