Kultúra

Ezekkel az üdítőkkel álltunk ellen a Nyugat cukros löttyeinek

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 04. 26. 15:34

Reklámplakátok és címkék a XX. századból, amikor mindenki Coca-Colára vágyott, de sokáig csak Bambit kaphatott.
Korábban a témában:

A különböző gyümölcsök ízét nyújtó, vagy éppen kóladió-alapú üdítők már a századfordulón uralták a világ fejlett országait, a második világháború után a vasfüggöny mögé került Magyarországon azonban csak évtizedekkel később találkozhattunk a kor legismertebb italaival. Hazánkfiai azonban egyáltalán nem voltak restek, így nálunk is megjelentek az egészséges életmóddal nem épp jó barátságot ápoló gyümölcsös üdítők, valamint szörpök.

A Coca-Cola végül az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatkozott be a vasfüggöny mögötti népeknek – sőt, a nagy siker miatt rendőröknek kellett oszlatnia a kóstolóra összegyűlt tömeget –, gyártása pedig a következő évben meg is indult a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai gyárában, sőt, az évtized végére a Pepsi is megérkezett, de a legnépszerűbb cukros üdítőkre – így a hazánkban csak a kilencvenes években feltűnő Fantának – még hosszú éveket kellett várnunk. A rendszerváltás koráig ennek köszönhetően egy egész sornyi kis üdítőgyár próbálta megszerezni a piac minél nagyobb szeletét, hogy ők juttathassák el a legtöbb magyar fiatalt a fogorvosi székig.

Most bemutatjuk a XX. század legismertebb, vagy épp legérdekesebb magyar italát, melyek közül néhányat talán még Önök is eredeti formájában kóstolhattak.

A Dietrich és Gottschlig Likőr-, Rum- és Cognac Gyár félig meghámozott narancsos (?) logóval operáló Dit-Got Fruttijának címkéje a húszas évekből

Fehér, kék és fekete keretben ciklámen alapon található egy félig meghámozott narancs szerű gyümölcs, földgömbként, rajta egy csatos üveg, körülötte a DIT-GOT felirat, mint a gyártó neve. Középen sárga csíkon feketével Frutti felirat. Lent: Alkoholmentes szénsavval telített üditő ital.

Az ugyanekkor megjelent Legfinomabb Hegyi Gyógy Málnaszörp – a névbe foglalt gyógy szó biztosan megsokszorozta a pengőket!

Szürke keretben hegyvidéki tájkép kis faluval és tóval, azon hajóval. Az előtérben egy kislány málnát szed éppen.
Legfinomabb hegyi gyógy málnaszörp.

Meinl-féle gyümölcsszörpök, 1935

FőnÈzet - Meinl-fÈle gy¸mˆlcsszˆrpˆk rekl·mplak·tja. A zˆld szÌnű szegÈllyel keretezett plak·ton kÈt ¸veg Ès egy ¸vegpoh·r l·thatÛ, piros-fehÈr kock·s abroszon, s·rga szÌnű h·ttÈr előtt. A bal oldali ¸vegben narancsos Meinl ¸dÌtőital, a jobb oldaliban Ès a poh·rban Meinl m·lnaszˆrp van. A grafika bal felső sark·ban kÈt narancs Ès levelek, a jobb felső sark·ban ˆt m·lnaszem Ès m·lnalevelek l·thatÛk. Az ¸vegek alatt felirat: Meinl (fekete szÌnnel) gy¸mˆlcs-szˆrpˆk (piros szÌnnel nyomva). A plak·t alj·n balrÛl a felelős kiadÛ neve: Rapaics Rudolf, jobbrÛl a nyomda neve Ès szÈkhelye olvashatÛ: Bak·cs, Budapest. A plak·t h·toldal·n a fent ismertetett kÈp t¸kˆrkÈpe szerepel. 2 db.

A titokzatos Dr. Gorzó csodája, a málna és citromízű Karacsin jégfröccs

Karacsin jégfröccs Dr. Gorzó készítménye, málna és citrom ízben. Karacsin a fűszerpótlókban és a tápszerekben is a legjobb.

Az 1947-ben a Hazai Szikvízüzemben megszületett Bambi az államosítás után már erdeigyümölcsös verzióban is jelentkezett: ez volt az Erdei Bambi, amit a lenti, ötvenes évekbeli címke tanúsága szerint a medvék is előszeretettel fogyasztottak

Világos háttér előtt, jobb oldalon egy medve üdítőt iszik, előtte feliratok, balra fent pedig málna szemek láthatóak.
A ikonikus Bambi szintetikus üdítőitalt 1947-ben kezdték el gyártani a Hazai Szikvízüzemben, az államosítás után pedig a Fővárosi Ásvány és Szikviz Üzemek kezelésébe került.

A Kőbányai Sör- és Malátagyár somból készült itala, az ötvenes években két forintért árult Som-Gyöngye

Sárga alapon barna és zöld feliratok, bal oldalon pedig som szemek és levelek valamint egy pohár üdítő.

Málna-Gyöngye, 1950-es évek

Natúr alapon málnaszemek, körülötte fekete és piros felirat. Lent fekete és sárga csík, rajta fehér és fekete felirat.

A csatos üveges Hüsi, Budakeszi csillaga a hetvenes évekből

FˆlfelÈ szűk¸lő henger alak˙ ¸vegtest aminek a derek·tÛl bord·zottan megy tov·bb az ¸veg egÈszen a sz·jnyÌl·sig. Az ¸veg sz·j·hoz fÈm csattal ker·mia dugÛ rˆgz¸l. TestÈn a kˆvetkező felirat olvashatÛ: H‹SI szÈnsavas ¸dÌtő ital. L·thatÛ mÈg ugyan itt egy egy poh·r amiben folyadÈk van Ès buborÈkok sz·llnak ki belőle Ès egy női fej profilbÛl ami e fˆlÈ hajol Ès egy emblÈma. Minden vizu·lis elem s·rga szÌnű. Talp·n: " 0,25. St"

A Gyümölcsfeldolgozó Szövetkezeti Közös Vállalat szörpjei, melyek aztán Szobiként váltak a magyar piac részévé

Szőlőléből üdítő? Ez a Kitűnő! – a Vitis reklámlapja 1974-ből

FőnÈzet - Vitis szőlőlÈből kÈsz¸lt szÈnsavas ¸dÌtőital rekl·mlapja. A kÈpen egy hordÛ, szőlőf¸rt, ¸dÌtős palackok Ès vizespoh·r l·thatÛ.

A Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat üdítői, a Margitszigeti ásványvíz, az Erdei Bambi, a Bambi és a Gyömbér reklámja az 1970-es évek derekáról

FőnÈzet - K¸lˆnbˆző ¸dÌtőitalokat rekl·mozÛ villamosplak·t: Margitszigeti ·sv·nyvÌz , Erdei Bambi, GyˆmbÈr, Bambi.

“1/2 kg narancsnak megfelelő, 12 dkg natúr gyümölcslevet tartalmaz a görög alapanyagú családi üdítő az “Olympos” Orange 4=1″

FőnÈzet - Olympos orange ¸dÌtőitalt rekl·mozÛ ˆntapadÛs rekl·mlap. A kÈpen 5 palack narancsos ¸dÌtőital l·thatÛ, felette a termÈk ismertetője.

Az 1973-ban a Borgazdasági Vállalatok Trösztjének laboratóriumából kiszökött Márka szőlő, az első, teljes egészében magyarországi alapanyagból született ital, valamint különböző ízesítésű társai

Az idősebb generáció leginkább reklámszövegei miatt emlékszik a Márkára, ezek közül a legjobban egyértelműen az Itt a Márka! Itta már ma? égett be a köztudatba

De a Sztár sem sokkal maradt le a trónról, köszönhetően a citromos és narancsos ízesítésnek, valamint a Colának és a Toniknak

És nem feledkezhetünk meg az 1971-ben született Traubisodáról sem, ami az évtized közepén járatta csúcsra a magyar plakátművészet hippihullámát

A Kristály keserű 1980-as piacra dobására készült villamosplakát

FőnÈzet - Krist·ly keserű ¸dÌtőitalt rekl·mozÛ villamosplak·t. A kÈpen egy ˙j ¸dÌtőital felirat˙ t·lca l·thatÛ, rajta egy palack ¸dÌtő Ès egy poh·r l·thatÛ. GyÛgynˆvÈnyek felhaszn·l·s·val kÈsz¸lt.

A Borsodi Sörgyár grape fruit (így, különírva) üdítőjének címkéje a nyolcvanas évekből

Lila alapon grapefruit szeletek Ès alatta fehÈr feliratok: szÈnsavas ¸dÌtő ital. Jobbra lent a gy·rtÛ emblÈm·ja.

Az Izsáki Állami Gazdaság 1980-as évekbeli túlélését garantáló Éden üdítők

A rendszerváltás során aztán lassan magánkézbe kerültek az állami gazdaságok, és bezártak az üdítőgyárak, bár néhányuk – így a Traubisoda, valamint a Márka – ma már újra aktív.

A fotók a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményéből, illetve a Pest-Budai Árverezőház archívumából származnak.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.