Kultúra
(GERMANY OUT) Esterh?zy, P?ter *14.04.1950-Schriftsteller, Ungarn - Portrait- 2000 (Photo by Fleitmann/ullstein bild via Getty Images)

Esterházy, a karneváli ellenpont a marxizmusban

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 01. 13:12

Esterházy Péter “karneváli művei” a kommunizmus ideológiai bizonyosságait vonták kétségbe, írta a július 14-én, 66 éves korában elhunyt magyar íróról hétfői méltatásában a The Daily Telegraph.

A tekintélyes brit lap szerint Európa egyik legjelentősebb arisztokrata családjának tagja, Esterházy Péter – aki, ha nem a kommunizmusban születik, minden bizonnyal a művészetpártolók aranyéletét élte volna – nem volt könnyű író. Regényei tele voltak verbális tűzijátékokkal, gyakran a forrás feltüntetése nélküli idézetekkel és parafrázisokkal, amelyek a legtöbbször értelmezhetetlenek voltak azok számára, akik nem büszkélkedhettek olyan széles irodalmi horizonttal, mint ő.

Ennek ellenére Magyarország legnépszerűbb írója lett a lap szerint, részben azért, mert karneváli ellenpontot kínált a marxizmus lineáris narratíváival szemben.

Egy társadalomban, amelyben a proletariátusnak arany illemhelyeket kínáltak, de a polcok üresek voltak, ő az irónia és az abszurditás posztmodern formáit alkalmazva világított rá a kommunizmus orwelli kettős beszédére és ütött rést annak ideológiai bizonyosságain, írta méltatásában a The Daily Telegraph.

A lap emlékeztetett arra, hogy Esterházy Péter a Termelési-regény című 1979-es művével tett szert nemzetközi ismertségre.

A három évvel később megjelent Kis magyar pornográfia már nyíltabb támadás volt a kommunizmus ellen – írták, idézve az írót, aki e könyvével kapcsolatban azt mondta, “az igazság keresése mindig kaland, még szórakoztatóbb, mint Casanováé, még felemelőbb, mint Parsifalé, és még jobb, mint Timuré és csapatáé az örök szovjet kedvencben”.

Az újság a Harmonia Caelestis című regényt nevezte Esterházy Péter leghíresebb művének, amellyel kapcsolatban kitért a Javított kiadásra, valamint az író édesapjának történetére is, arra, hogy Esterházy Mátyás vélhetően nyomás hatására, de együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal, amivel fia csak a halála után szembesült.

Esterházy Péter művei közül A szív segédigéi, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása – lefelé a Dunán, a Fuharosok és az Egy nő jelent meg angolul.

(Telegraph, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.