Kultúra

Újabb plágiumvád az Avatar ellen

Beperelte egyik korábbi alkalmazottja James Cameront, ugyanis állítása szerint a rendező tőle lopta az Avatar ötletét.

A korábban Cameron produkciós cégének, a Lightstorm Entertainmentnek dolgozó Eric Ryder a Los Angeles-i legfelsőbb bírósághoz nyújtotta be keresetét, melyben azt részletezi, hogy a 2009-ben mozikba került, hatalmas sikert aratott sci-fi az ő K.R.Z. 2068 című története alapján született. A felperes többek közt szerződésszegéssel és csalással vádolja a rendezőt, és nem határozta meg a kártérítés összegét.

A K.R.Z. 2068 a leírás szerint egy „környezeti témákkal foglalkozó 3D-s filmeposz, amelyben egy cég gyarmatosítja és kifosztja egy távoli hold gazdag és lenyűgöző élővilágát”. Ryder azt állítja, hogy az ötleten még 1999-ben kezdett dolgozni, és fényképeket, 3D-s grafikákat, valamint karakterleírásokat is készített hozzá a Lightstorm számára, de 2002-ben visszautasították azzal az indokkal, hogy a filmet senki nem nézné meg. Az Avatar 2009-es megjelenését követően állítólag felvette a kapcsolatot Cameronékkal, és azt kérte, hogy ismerjék el alkotóként, de megkeresését visszautasították, ezért arra jutott, hogy bíróság közreműködésével kell rendeznie az ügyet.

A világszinten 2,8 milliárd dollár bevételt hozó Avatarral kapcsolatban nem most merült fel először a lopás vádja, sőt a filmnek egész dossziéja van a témában. A Boston Globe kritikusa, Ty Burr például megjelenése után azt írta róla, hogy teljesen megegyezik a Farkasokkal táncolóval, de találtak benne párhuzamokat a Pocahontasszal és Az utolsó szamurájjal, valamint Ursula Le Guin egyik novellájával és Roger Dean rajzaival is. A legismertebb plágiumvád azonban egyértelműen Oroszországból érkezett tavaly, ahonnan arra hívták fel a figyelmet, hogy meglepően hasonlít a film Borisz Sztrugackij regényére, a Nyugtalanságra, amelyben egy biológus egy Pandora nevű bolygóra utazik, és letelepszik a bennszülöttek között. Sztrugackij akkor azt közölte: nem áll szándékában pereskedni Cameronnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik