Kultúra

A párizsi celebvilág karikatúrája kapta a Goncourt-díjat

Michel Houllebecq új regényében saját nevükön szerepelnek a hírességek. Az író - szadista módon - a magáról mintázott figurát is kinyírja a történetben.

Michel Houllebecq La carte et le territoire (A térkép és a felségterület) kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncour-díjat.

Houllebecq eddigi öt könyvét három millió példányban adták el, és negyven nyelvre fordították le. Korábbi könyvei közül három szintén jelölt volt a Goncourt-díjra.

A díjat odaítélő zsűri több mint száz éve hagyományosan a párizsi Drouant étteremben ülésezik és hozza meg döntését. A zsűri bejelentése szerint idén 1 perc 25 másodperc alatt született eredmény, miután a döntéshozók 7-2 arányban Houllebecq díjazása mellett szavaztak.

A térkép és a felségterület a párizsi művészeti élet és médiavilág visszásságait írja meg parodisztikus formában, ráadásul a regényben felbukkanó számos ismert személyiség (írók, tévések, művészek) saját nevükön szerepelnek benne. A könyvben Houllebecq a saját torz képét is megrajzolja egy alkoholista, magára keveset adó, rossz hírű író személyében, akit a történetben még szadista módon meg is gyilkolnak.

A Goncourt-díj zsűrijéből a szintén író Tahar Ben Jelloun korábban nyíltan Houllebecq díjazása ellen foglalt állást. Szerinte a regényben csak a nagyobb eladhatóság miatt bukkannak fel az ismert hírességek és márkanevek, de Houllebecq már semmi újat nem tud kitalálni.

A könyv magyar változata 2011 áprilisában jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Michel Houllebecq kapta a Goncourt-díjat (Kultúra.hu)
Michel Houllebecq nyerte a Goncourt-díjat (Litera.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik