Nagyvilág europoli

Zavaros múltja és Orbánhoz fűződő titokzatos kapcsolata teszi érdekessé az Európai Tanács új, baloldali elnökét

CARLOS COSTA / AFP
CARLOS COSTA / AFP
Orosz oligarchák, többek között Roman Abramovics honosítása miatt botrány tört ki António Costa portugál politikus miniszterelnöksége idején. Kabinetét emellett is számtalan kisebb-nagyobb korrupciós ügy terhelte, ami végül a kormány bukásához vezetett. A politikust mégis az unió legfontosabb döntéshozó szervezetének, az Európai Tanácsnak az élére választották. A 62 esztendős Costát titokzatos kapcsolat fűzi Orbán Viktorhoz, ami miatt tavaly még magyarázkodnia is kellett hazájában.

Két új uniós vezetőről döntöttek az Európai Unió miniszterelnökei június 27-én. A dátum aligha véletlen: pár nappal a magyar soros elnökség megkezdése előtt rendezték a legfontosabb személyi kérdéseket, feltehetően mert nem akarták a magyar soros elnökség idejére hagyni ezt. A vártnál gyorsabb személyi döntések után érzékelhető volt Charles Michel, a jelenleg még hivatalban lévő tanácsi elnök megkönnyebbülése, ami az utódjának megválasztásáról szóló kommünikéből is kiolvasható: „António Costát az Európai Tanács elnökévé választottuk. (…) Ma este mindössze néhány óra alatt – a vártnál sokkal gyorsabban – le tudtunk zárni minden kérdést, még a kinevezések és jelölések kérdését is. Ezzel nagyon határozott üzenetet küldünk az európai polgároknak az európai demokráciával kapcsolatban.”

Az ülésen döntöttek arról is, hogy az Európai Bizottság régi-új elnöke Ursula von der Leyen lesz, akit azóta az Európai Parlament (EP) is megválasztott – ez szintén szükséges volt az Európai Néppárt jelöltjének újrázásához. Orbán Viktor az EU miniszterelnökeinek és államfőinek legfőbb döntéshozó testületében, a tanácsban Von der Leyen ellen szavazott június végén, de nem ellenezte a volt portugál szocialista miniszterelnök, Costa megválasztását.

Costát Orbán régóta ismeri, ám nem világos, mi kapcsolja össze őket azon kívül, hogy szeretik a focit – a tavalyi Európa Liga-döntőt Orbánnal együtt nézte a portugál politikus Budapesten, ami miatt magyarázkodnia is kellett, mert nem hivatalos útjára állami géppel ment, ami a portugál közvéleményt felháborította. További hasonlóság, hogy mindkét kormányfő idején bőkezűen osztogattak orosz milliárdosoknak és más orosz állampolgároknak EU-beli letelepedést biztosító kedvezményeket.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik