Belföld

Letelepedési kötvények: orosz csalóval is üzleteltek, az egyik forgalmazó cég Rogán iskolatársáé

Egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár – tudta meg a Magyar Nemzet. Az adócsalásért elítélt orosz állampolgár úgy játszhatta ki a magyar hatóságokat,  hogy a karib-tengeri adóparadicsom, Saint Kitts és Nevis hatóságától szerzett be erkölcsi bizonyítványt. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a kötvényvásárlótól a „Magyarországra történő beutazását megelőző állandó vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága által kiállított, büntetlen előéletet igazoló, hat hónapnál nem régebbi okiratot” követel meg, tehát nem az állampolgárság szerinti hatóságtól kell a makulátlan előélettel kapcsolatos igazolást beszerezni a külföldinek.

A Belügyminisztérium szerint azok, akik a kötvény vásárlását kérelmezik, négyszeres szűrőn esnek át: ellenőrzi őket a BÁH, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a rendőrség. Lázár János kancelláriaminiszter pedig egy augusztusi kormányinfón azt mondta, a magyar hatóságok eddig még nem találtak gyanús személyt – emlékeztet a lap hozzátéve:  kétségeket vet fel, hogy a kabinet képes-e kiszűrni a terroristagyanús kötvényvásárlókat a programban.

Még ma is tartja Rogánnal a kapcsolatot

A lap információi szerint az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég, az Arton Capital Kft. tulajdonosa, Balogh Radosztina az egyetemi társa volt Rogán Antalnak, akivel ma is tartja a kapcsolatot. Hétfőn az Index számolt be arról, hogy az Orbán Ráhel és Tiborcz István bahreini látogatása miatt elhíresült tiszteletbeli konzul, Garamvölgyi Balázs nemcsak az olajbiznisszel foglalkozik, de a magyar állam letelepedési kötvényeivel is üzletel.

Ahogyan ma megírtuk, csak augusztusban közel annyi letelepedési kötvényt értékesítettek, mint ahány menekültet egész évben befogadott a kormány. A Népszabadság pedig arról írt, hogy a konstrukcióba kódolva van a veszteség: jelenleg nagyjából 5,3 milliárdos mínusznál jár az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik