Élő Nagyvilág

80 ezer embernek nyújtott menedéket a gázai kórház, amit rakétacsapás ért

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Az előző nap történéseiről itt olvashat.

Bajorországban betiltottak a burkoltan Izrael állam eltörlésére felszólító palesztin szlogent

Bajorország német tartományban betiltották a palesztinpárti tüntetések alkalmával gyakran elhangzó „A folyótól a tengerig” szlogent – közölte pénteken a müncheni főügyészség hivatala. A szabályozás a német belügyminisztérium döntését követi, amellyel betiltották a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezetet, és feloszlatták a Samidoun palesztin szervezetet az Izrael elleni október 7-i támadás nyomán.

A tiltó rendelkezés értelmében büntetőeljárás indítható függetlenül attól, hogy az Izrael-ellenes szlogen németül vagy más nyelven hangzik-e el. A bajor rendelkezés csak az adott tartományra érvényes, és hasonló büntetéseket von maga után, mint a horogkereszt vagy a náci szlogenek használata, amelyet három évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal sújthatnak.

Augusztusban a berlini közigazgatási bíróság még úgy foglalt állást, hogy a szlogen alkalmazása önmagában nem testesít meg vétséget.

A „folyótól a tengerig” kifejezés még az 1960-as évekből származik és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) használta arra, hogy kifejezze kitűzött célját Palesztina felszabadítására a Jordán-folyótól a Földközi-tengerig, vagyis más szavakkal Izrael állam eltörlését értette ez alatt.

(MTI)

Egy narancsfa lombjai között élte túl az izraeli fesztiválon történt támadást egy fiatal

Egy narancsfa lombjai között élte túl a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását az a 26 éves izraeli fiatalember, aki pénteken beszélte el történetét az AFP francia hírügynökség munkatársának, írja az MTI.

A Tel-Avivban ételfutárként dolgozó Uriel Balasz egyike volt annak a több mint háromezer embernek, aki a palesztin lakosságú Gázai övezet határához közel lévő Reim kibucban részt vett a Nova törzs elnevezésű, kétnapos technozenei fesztiválon.

Balasz szerint reggel 6 óra körül érte őket a támadás, és a fesztivál egyik pillanatról a másikra rémálommá változott, amikor a Hamász tucatnyi rakétája átrepült a fejük felett.

A fesztivál biztonsági szolgálata azonnal felszólította őket, hogy hagyják el a helyszínt. Barátjával együtt sikerült elbotorkálniuk az autójáig, de pár méter megtétele után támadók vették körül őket. Emiatt a mezőn próbáltak menekülni, és futás közben Balasz sok embert látott lövéstől földre esni vagy már a földön feküdni. Ő maga eljutott egy narancsligetig, és egy dús lombú fán húzta meg magát, majd a géppisztolyropogás elhalkulását követően tovább futott, de – további tíz túlélővel együtt – csak órákkal később tudott bezsúfolódni egy autóba, amelyben egy géppisztolyos rendőr ült elöl.

Az izraeli rendőrség adatai szerint 260 fesztiválozó halt meg a Hamász támadásában.

Nem engedik London központjába a palesztinpárti tüntetőket

Lezárja a rendőrség a palesztinpárti tüntetők elől a háborús halottak emlékére rendezett hétvégi megemlékezések helyszíneit London központjában. A Scotland Yard péntek esti figyelmeztetése szerint azonnal őrizetbe veszik a szombatra tervezett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői közül mindazokat, akik ezeken a helyszíneken – mindenekelőtt a háborúk katonaáldozatainak londoni emlékműve, a kormányzati negyed közepén emelkedő Cenotaph környékén – próbálnak gyülekezni.

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozásul eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira. Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A palesztinpárti tüntetések szervezői most szombatra is nagyszabású megmozdulást terveznek, annak ellenére, hogy a Scotland Yard kérte ennek a demonstrációnak az elhalasztását.

November 11-én, az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulóján ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően országszerte jelképes néma főhajtással emlékeznek meg a háborúk áldozatairól. Másnap III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök és számos más vezető közéleti személyiség koszorút helyez el a Cenotaph tövében, ezután a brit fegyveres erők több ezer veteránja tart felvonulást.

Az eddigi palesztinpárti tüntetéseken a menet minden alkalommal ugyanerre a helyszínre érkezett, a Scotland Yard azonban pénteken közölte, hogy a hétvégére kitiltotta az emlékmű szélesebb környékéről a demonstráció résztvevőit.

A tájékoztatás szerint szombaton 1850, vasárnap 1375 rendőr biztosítja a megemlékező rendezvényeket; ez a szokásos létszám kétszerese.

(MTI)

Hamász: 11 ezer fölé nőtt a gázai halálos áldozatok száma

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint 11 078 ember halt meg az október 7. óta tartó háborúban, akik közül 4506-an gyerekek voltak, írja a Reuters.

Ezek az adatok nem tesznek különbséget a civil és a katonai áldozatok között.

Bár Joe Biden amerikai elnök szerint a Hamász közlései túlzóak, Barbara Leaf, az Egyesült Államok külügyminisztériumának közel-keleti ügyekért felelős államtitkára a héten arról beszélt, nagyon valószínű, hogy az áldozatok valós száma még ennél is magasabbak lehet.

80 ezer embernek nyújtott menedéket a gázai kórházban, amit rakétacsapás ért

Több ezren menekültek el abból a gázai kórházból, amit izraeli rakétatámadás ért pénteken, erről beszéltek az AP hírügynökségnek a helyszínről evakuált palesztinok.

A Shifa kórházban közel 80 ezren leltek menedékre eddig, de most tovább kell állniuk.

Egyes beszámolók szerint közülük csak néhány száz nagyon súlyos sérült és orvosok maradtak az egészségügyi intézményben. A kórház dolgozóit telefonos hálózat és internet hiányában nem lehet jelenleg elérni további információért.

Az izraeli hadsereg többször is azzal vádolta meg a Hamász tagjait, hogy kórházak alatti járatrendszerben rejtőzködnek, és Izrael szerint épp a Shifa alatt állítottak fel egy parancsnoki központot. Ezt a Hamász tagadja.

A szervezet az AFP-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az izraeli csapásban 13-an haltak meg, de ezt független forrásból eddig nem sikerült megerősíteni. Ugyanakkor az AFP újságírói legkevesebb hét letakart holttestet láttak a kórház mellett.

A háború befejezésére szólított fel a szaúdi koronaherceg

Elítéljük a Gázai övezet elleni hadműveletet, a civilek ellen irányuló támadásokat és a nemzetközi jog megsértését a megszálló izraeli kormány részéről

– mondta Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg pénteken a Rijádban tartott afrikai-szaúdi csúcstalálkozón.

A szaúdi trónörökös a háború befejezésére és a palesztinok erőszakkal való kitelepítésének leállítására szólított fel.

(MTI)

Amerikai külügyminiszter: Többet kell tenni a civilek védelme érdekében

Úgy gondolom, hogy történt némi előrelépés, de az is teljesen világos, hogy sokkal többet kell tenni a civilek védelme érdekében, és hogy a humanitárius segélyek célba juthassanak

– nyilatkozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Újdelhiben. Elmondta, hogy az Egyesült Államok több javaslatot is tett Izraelnek, beleértve a humanitárius szünetek meghosszabbítását és a Gázába érkező segélyszállítmányok növelését.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a konfliktus első hónapjában az izraeli válaszcsapásokban már több mint 10 800-an haltak meg, köztük 4400 gyerek.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a napokban azt nyilatkozta, hogy a civil áldozatok magas száma Gázában arról árulkodik, hogy valami nem stimmel az izraeli taktikával.

(AP)

Egy kórháznál harcol az izraeli hadsereg

A Gázai övezet nyugati részén található Sifa Kórháznál harcol az izraeli hadsereg. Izrael azt állítja, a kórházban van a Hamász egyik parancsnoki központja.

A jelentések szerint különleges erők tevékenykednek a térségben, és páncélosok közelednek.

A Hamász közeli média azt írta, összesen három kórház közelében hajtottak végre légicsapásokat.

Az IDF korábban azt mondta, hogy a 162. hadosztály Gázavárosában, „Hamász katonai negyedében” tevékenykedett, és többször összecsapott az iszlamista terrorszervezet embereivel. A hadsereg szerint ez a Hamász hírszerzési és operatív tevékenységének szíve, ahonnan az október 7-ei támadásokat is kitervelték.

(The Times of Israel)

Erdogan: Törökország kész befogadni palesztinokat

Törökország megtette a szükséges előkészületeket sebesült palesztinok és krónikus betegségben szenvedő gázaiak kórházi ellátásának érdekében – közölte pénteken a török elnök Ankarában.

Törökország fokozza az Izraelre helyezett nyomást a sebesült palesztinok evakuálása érdekében

– közölte újságírók előtt Recep Tayyip Erdogan üzbegisztáni útja után Ankarába visszatérve.

A török elnök hangsúlyozta: a török kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Gázai övezetbe más országokkal együttműködve mentőket, élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat juttassanak be.

Erdogan hozzátette: Antony Blinken amerikai külügyminiszter ankarai látogatása során megvitatták a Gázába naponta beengedett segélykamionok számának legalább 500-ra emelését. Erdogan szerint az amerikai diplomata pozitívan állt a segélyszállítmányok kérdéshez.

Erdogan egyre élesebben fogalmaz az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban. A Türk Tanács ülésén háborús bűncselekménynek nevezte Gáza bombázását, az izraeli kormányfővel pedig elmondása szerint többé nem áll szóba:

Kapcsolódó
Erdogan többé nem áll szóba Netanjahuval
Recep Tayyip Erdogan azt mondta, Gáza bombázása után már nem képes beszélni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

(MTI)

Iráni külügyminiszter: Elkerülhetetlen a háború kiterjesztése

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter állítólag azt mondta katari kollégájának, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani sejknek, hogy elkerülhetetlen a Gázában dúló háború kiterjesztése.

A gázai civil lakosok elleni háború intenzitásának növekedése miatt elkerülhetetlenné vált a háború kiterjesztése

– idézte az iráni Press TV-re Amir-Abdollahian tegnapi telefonbeszélgetését.

Az Irán által pénzelt libanoni, jemeni, szíriai és iraki terrorszervek már a háború eleje óta fenyegetnek regionális konfliktussal.

Az október 7-ei terrortámadás után az Egyesült Államok két repülőgép-hordozót és egy nukleáris meghajtású tengeralattjárót küldött a térségbe Irán elrettentése érdekében.

Katar szoros kapcsolatot ápol a Hamásszal, a terrorszervezet vezetői is az Öbel-menti országban élnek. Az elmúlt hetekben a katari vezetés azon dolgozott, hogy megpróbáljon egy tűzszüneti megállapodást tető alá hozni a túszok szabadon engedéséért cserébe.

(The Times of Israel)

Montrealban zsidó felekezeti iskolákat értek lövések

Két montreali zsidó iskola ajtaján találtak golyó ütötte lyukakat csütörtök reggel – közölte a rendőrség az AFP francia hírügynökséggel. A nyomozás első adatai szerint az épületekre éjszaka közepén lőttek, amikor az intézmények üresek voltak – számoltak be a hatóságok.

Szeretnék nagyon egyértelmű lenni. A leghatározottabban elítéljük ezt az antiszemita erőszakot

– reagált Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki antiszemitizmus és az muzulmánellenesség ijesztő növekedéséről beszélt. Nem sokkal később François Legault, Québec miniszterelnöke nyugalomra szólított fel a francia nyelvű tartományban növekvő feszültségek miatt.

(MTI)

Izrael válaszcsapást mért Szíriára

Csütörtökön Szíriából vették célba Izrael legdélebbi települését, Eilatot. A Vörös-tenger partján fekvő városban egy általános iskolába csapódott egy drón, de nem sérült meg senki.

Az izraeli hadsereg az X-en azt írta, válaszcsapást hajtott végre Szíriában a támadást elkövető szervezet ellen. A közlemény nem nevezi meg a támadót, de kijelentik, hogy az Aszad-kormányt terheli felelősség minden szíriai területen zajló terroraktivitásért.

Szíria egyelőre nem reagált a hírre.

(BBC)

Netanjahu civil kormányt akar Gáza élére

Benjamin Netanjahu izraei miniszterelnök adott interjú az amerikai Fox News-nak, melyben a Gázai övezet jövőjéről is beszélt. Kijelentette, országa sem elfoglalni, sem kormányozni akarja kívánja Gázát, ahogy a terület lakosságát sem célja kitelepíteni.

Nem akarjuk meghódítani Gázát, nem akarjuk megszállni Gázát, és nem akarjuk kormányozni Gázát

– állította Netanjahu, megjegyezve, hogy egy civil kormánynak kellene felállnia, miközben biztosítani kell, hogy az október 7-ei támadáshoz hasonló többé ne fordulhasson elő.

Tehát egy olyan megbízható erőre van szükségünk, amely, ha szükséges, bemegy Gázába, és végez a támadókkal. Mert ez az, ami meg fogja akadályozni egy Hamasz-szerű entitás ismét megjelenjen

– szögezte le Netanjahu. Úgy látja, Gázát először demilitarizálni kell, majd megtisztítani a szélsőségesektől, végül újjáépíteni.

Az izraeli kormányfő először tagadta nyilvánosan azt a több környező ország vezetése által megfogalmazott vádat, miszerint Izrael a gázai palesztin lakosság kitelepítésére készül.

Senkit sem próbálunk kitelepíteni. Azt próbáljuk elérni, hogy a gázaiak a Gázai övezet északi részétől, ahol a harcok zajlanak, négy-hat kilométerrel délebbre húzódjanak vissza, ahol biztonságos zónát hoztunk létre

– mondta Netanjahu, hozzátéve terepkórházakat hozta létre, ahová bátorítják és lehetővé teszik a humanitárius segélyszállításokat,

Hétfőn Netanjahu még arra tett utalást, hogy országa megszállhatja Gázát, mondván, „Izraelnek határozatlan ideig a teljes biztonsági felelősséget a vállára kell vennie, mert láttuk, hogy mi történik, ha nem így tesz”.

A izraeli hadsereg 2005-ben vonult ki Gázából. Egy évvel később – a máig utolsó – választást Gázában a Hamász nyerte, majd ezt követően a szervezet átvette az övezet fölötti irányítást. 2007-ben a Hamász legyőzte a palesztinok másik nagy pártját, a Fatahot, és erőszakkal magához ragadta a kizárólagos hatalmat. Ezt követően Izrael – Egyiptom támogatásával – blokád alá vonta a térséget, hogy gátat szabjon a fegyverek beáramlásának.

(BBC / The Times of Israel)

Olvasói sztorik