Belföld

A kormányhivatal szerint nem kell bezárni a gödi Samsung-gyárat, ahol szerda este tüntetők blokkolják a bejáratokat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. Így elsődlegesen az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni

– írja közleményében a Pest Vármegyei Kormányhivatal.

A bíróság döntésének betartása kötelező a vállalkozásra nézve, a kormányhivatal ezt folyamatosan figyelemmel kíséri.

Szükség esetén a kormányhivatal a jogszabályi keretek között fellép, azonban az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége – írják.

Hangsúlyozzák azt is, a bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által decemberben kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről. Azt nem semmisítette meg, hanem az alkalmazhatóságát a folyamatban lévő közigazgatási per végéig elhalasztotta.

A kormányhivatal által decemberben kiadott egységes környezethasználati engedély a gyár számára több pont- és zajforrás tekintetében a korábbinál szigorúbb határértékeket vagy korlátozást állapított meg. A bíróság döntése átmenetileg ezeket a szigorításokat is hatályon kívül helyezte.

Mint ismert, néhány héttel ezelőtt hatályon kívül helyezte a bíróság a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét, miután bírósági keresettel támadta meg a gödi Samsung-gyár tavaly decemberben kiadott, 10 évre szóló környezethasználati engedélyét januárban a Göd-ÉRT Egyesület. A civil szervezet a per idejére az azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól.

A Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét és a per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát.

Tüntetők próbálják blokkolni a gyárhoz vezető utat

Közben politikusok és aktivisták szerda este elállták a Samsung gödi gyárának bejáratát.  Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője a helyszínen azt mondta, csatlakoztak a civilek és a Greenpeace mai tüntetéséhez, majd átmentek a gyár főbejárathoz és lezárták azt. A Momentum politikusai és aktivistái mellett a párt plakátautója is elállja a bejáratot.

Az akció előtti tüntetésen az LMP, a Párbeszéd-Zöldek, a Greenpeace, valamint a Göd-ÉRT Egyesület vett részt. A Telex helyszíni tudósítása szerint az esemény kezdetekor körülbelül százan voltak jelen. A tüntetésen elhangzott beszédek után először a gyár egyik bejáratát próbálták meg blokkolni (a gyárhoz vezető útra ültek le), majd negyed nyolckor az ellenzéki aktivisták lezártak egy másik, a gyárhoz vezető utat is, amivel valóban sikerült elzárni a gyár egyik parkolóját. A kintről érkező autók emiatt áthatjtottak egy másik parkolóhoz. Egy bentről kifelé tartó kisbuszt sikerült visszafordulásra bírni – írja a Telex.

Bedő Dávid legutóbbi bejelentkezésében azt mondta, minden bejáratot sikerült lezárniuk, és „még egy darabig” a helyszínen lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik