Nagyvilág

A vártnál korábban tartják a választásokat Nagy-Britanniában

BENJAMIN CREMEL / AFP
BENJAMIN CREMEL / AFP

A vártnál korábban, július 4-én tartják meg az általános választásokat Nagy-Britanniában. Rishi Sunak brit miniszterelnök ezt szerdán késő délután jelentette be hivatala előtt, a Downing Street-en.

A kormányfő elmondta: arra kérte III. Károly királyt, hogy május 30-ával oszlassa fel a parlamentet, amit az uralkodó elfogadott. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a választásokat július 4-én tartják meg. Sunak arról is beszélt: büszke arra, amit a kormánya elért, és „minden szavazatért” harcolni fog. Mint mondta bizonytalan idők állnak az ország előtt, ám neki világos tervei vannak. Keir Starmer munkáspárti vezetőt egyúttal bírálta, amiért szerinte az ellenfeleinek nincsenek terveik.

Sunak korábban nem igazán titkolta, hogy a vitatott Ruanda-terv népszerűségét szeretné felhasználni arra, hogy biztosítsa a túlélését kormányfőként, másrészt hogy mérsékelje a Konzervatív Párt vereségét a május 2-i önkormányzati és a későbbi parlamenti választásokon.

A Ruanda-terv elfogadását követően az is felmerült, hogy a sikert meglovagolva Sunak akár júniusra is előre hozhatja a választás időpontját, amit korábban őszre ígért – de legkésőbb 2025 elején mindenképpen meg kellene tartani.

Kapcsolódó
Hatalmasat bukott a brit kormányfő, de a Munkáspárt sem lehet maradéktalanul elégedett
Hiába szavazta meg a brit parlament a május 2-i önkormányzati választás előtt a menekültek Ruandába toloncolását, ez a népszerű döntés sem mentette meg a hatalmas vereségtől Rishi Sunak miniszterelnököt és a Konzervatív Pártot

Ajánlott videó

Olvasói sztorik