Nagyvilág

Fellázadtak a munkások a világ legnagyobb iPhone gyárában az embertelen körülmények miatt

Tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb iPhone gyárban Kínában, a közösségi oldalakon kedden kiszivárgott felvételek szerint a szigorú járványügyi lezárások közepette tiltakozó munkások a biztonsági személyzettel is összecsaptak – számolt be róla az MTI.

A közép-kínai Henan tartományban, Csengcsouban lévő Foxconn gyár dolgozói magasabb fizetést és több ételt követelnek a munkáltatójuktól. Cserébe közülük többeket megvertek vagy elvittek az őrök.

A videóban látható szereplők közül a rendőrség tagjai viselik a fehér overálokat.

Kínában a koronavírus berobbanása óta a gyárak legtöbbször úgy reagálnak a környékeiken jelentkező fertőzésekre, hogy hosszú időre elzárják munkásaikat a megbetegedések elkerülése és a termelés fenntartása érdekében. A gyakorlat ellen a dolgozók már többször tiltakoztak, mert mindeközben a munkáltatók nem biztosítják számukra a megfelelő higiéniai feltételeket és sokszor nem jutnak elég ételhez sem. A hírek szerint a csencsoui iPhone gyár dolgozói is elsősorban azért lázadtak fel, mert gyakorlatilag fogva tartják őket, nem kapnak megfelelő mennyiségű ételt, a lezárások idején pedig fizetést sem.

Októberben már előkerültek a közösségi médiában olyan videók, melyeken az látszik, hogy a járványügyi karantén miatt a létesítményben gyakorlatilag fogva tartott munkások áttörik a terület köré emelt barikádokat, és a közösségi közlekedés részleges leállítása miatt gyalog indulnak haza. Korábban a Foxconn azt közölte, hogy a dolgozók a korlátozások miatt nem hagyhatják el az összeszerelő-üzem területét, a helyi hatóságok pedig megtagadták a belépést a mintegy 200 ezer embert foglalkoztató gyár területére. A vállalat egyelőre nem reagált a tiltakozások hírére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik