Nagyvilág

Ezrek tüntettek Lengyelországban az új médiatörvény ellen

Wojtek RADWANSKI / AFP
Wojtek RADWANSKI / AFP

Ezrek tüntettek több városban is Lengyelországban, azt követelve az államfőtől, hogy ne írja alá a törvényt, amellyel a demonstrálók szerint a kormány korlátozná a sajtószabadságot, írja a Guardian.

A törvényjavaslatot kissé váratlanul fogadta el a parlament még pénteken. Lényege, hogy szigorítanák a külföldi tulajdonban lévő médiacégek működését, ami különösen veszélyezteti az amerikai Discovery Inc. által működtetett, egyik legnépszerűbb lengyel tévécsatorna, a TVN24 fennmaradását.

Ahhoz, hogy hatályba lépjen, a törvényt előbb alá kell írnia Andrzej Duda lengyel államfőnek is.

Itt nem csak egy csatornáról van szó. Cenzúráznák az internetet és kísérletet tennének minden független információforrás megszüntetésére. Ezt nem fogjuk hagyni

– mondta beszédében Rafal Trzaskowski varsói polgármester, korábbi ellenzéki elnökjelölt.

Wojtek RADWANSKI / AFP

A legnagyobb tüntetést az elnöki palota előtt tartották. Sokan lengyel és EU-s zászlókkal érkeztek, és azt skandálták,

szabad médiát!

Sokan vonultak utcára Krakkóban is, ahol „kezeket le a TVN-ről” és „szabad Lengyelország, szabad emberek, szabad média” táblákat tartottak a magasba.

Helyi idő szerint vasárnap este 8 óra 20 percig több mint 1.5 millió ember írta alá a petíciót a TVN24 védelmében.

A kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) már korábban is többször jelezte, túl nagy a külföldi tulajdonban lévő médiavállalatok aránya az országban.

Az Európai Bizottság szerint az új törvénnyel aláássa a kormány a jogállamiságot és a demokratikus értékeket Lengyelországban. Amint hatályba lép, fel fognak lépni ellene, közölte Vera Jourova.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik