Nagyvilág

Salvini felrúgta a német-francia menekültügyi javaslatot Helsinkiben

Az olasz belügyminiszter egyszerre támadja otthoni koalíciós partnerét és próbálja megtorpedózni a földközi-tengeri menekültek ügyének szabályozására tett német-francia javaslatot. Salvini – úgy tűnik – igyekszik bármilyen kompromisszumot megakadályozni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megosztó személyiség. Otthonában, Olaszországban botrány botrányt követ: csütörtökön az Espresso című lap újabb írást közölt Salvini pártjának, a Ligának az esetleges orosz kapcsolatairól, és a belügyminiszter-miniszterelnökhelyettes saját koalíciós partnerével, az 5 Csillag mozgalommal is élezi a feszültséget. Így immár az olasz kormány szétesése a tét a csütörtöki római sajtó szerint.

Mindeközben az olasz belügyminiszter Európában is óriási felzúdulást okoz: az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen ellen szavazott pártja, a Ligának ezért gyűlt meg a baja Rómában a Leyent támogató 5 csillagosokkal. Másrészt Salvini csütörtökön megpróbálta megtorpedózni a mediterrán térség menekültválságának megoldására kidolgozott német-francia kompromisszumot is.

Úgy tűnik: Salvini számára minden területen az a legelőnyösebb, ha vitát generál. Ezzel legalábbis elterelheti a figyelmet azokról a vádakról, amelyek pártja esetleges orosz kapcsolatairól szólnak.

De mi is történt Helsinkiben csütörtökön? Kiküldött tudósítónk délelőtt és kora délután még annak volt tanúja, hogy a francia és a német belügyminiszter optimistán arról beszélt, hogy egyre több országot állítottak maguk mellé, és sikerülhet kompromisszumot találniuk a földközi-tengeri menekültkérdés rendezésére. Késő délután viszont az olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke, Salvini tartott sajtótájékoztatót és ezen felrúgni látszott a német-francia javaslatot.

Twitter-oldalán máris közölte: a németek és a franciák továbbra is azt akarják, hogy Olaszország továbbra is a menekültek és migránsok befogadó országa legyen (az első hely, ahová az EU-n belül érkeznek), ám ő nem német-francia tengelyt akar, hanem egy mediterrán tengelyt, amely megváltoztatja a menekültügyi szabályokat. Azaz nyilvánvalóan azt akarja elérni, hogy megváltozzanak azok a szabályozások, amelyek első befogadó országra helyezi a menekültellátás terheit.

Nehéz eldönteni ezek után, mennyire megalapozott a franciák és a németek délelőtti optimizmusa. Késő délután a 24.hu tudósítója megkérdezte Dimitrisz Avramopulosz európai menekültügyi biztost Salvini lépéseiről, de ő nem volt hajlandó kommentálni sem az olasz, sem a visegrádi országok, sem a magyar kormány álláspontját a menekültügyi kérdésben. (A 24.hu úgy tudja, hogy a magyarok és a lengyelek is ellenezték a közös német-francia megegyezési javaslatot.)

Ugyanakkor a német Horst Seehofer belügyminiszter a Deutsche Wellének arról nyilatkozott, hogy segíteni akarnak Salvininek. Vagyis a német-francia javaslatnak nem az a lényege, amit Salvini hangsúlyoz, azaz nem feltétlenül akarja Olaszországot első befogadó országgá tenni, és Avramopulosz is azt hangsúlyozta, hogy hosszabb távon nem ideiglenes megoldásokra van szükség, hanem stabil, állandó egyezséget kell kötni a migráció ügyében egész Európának.

A 24.hu információi szerint a német javaslat éppenhogy segítene Olaszországnak és Máltának, azaz a befogadó országokba érkező, életveszélyből kimentett földközi-tengeri menekülteket elosztanák az EU államai között (azok között, akik önként vállalkoznak erre). Azokat pedig, akiket visszautasítanak, biztonságok EU-n kívüli harmadik országba helyeznének át, például Tunéziába.

Egyelőre bizonytalan, hogy hány ország venne részt ebben az önkéntes együttműködésben. Tíz és tizenöt mozognak a számok, amit a politikusok mondanak. Avramopulosz szerint ráadásul ezek a számok éppen a mostani tanácskozások hatására növekedtek.

A francia, német politikusok most mindenesetre abban bíznak, hogy hétfőn Párizsban folytatják a menekültügyi tanácskozásokat, és legkésőbb szeptemberre megegyezhetnek az ideiglenes megoldásról, amely azonban nem fog reményeik szerint megalapozatlan álmokat ébreszteni a szegényebb országokból kivándorolni szándékozókban, és nem segíti elő az embercsempészésből élők vagyongyarapodását sem. (Fotó: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik