Nagyvilág

Felfüggesztették az EU-csúcsot

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson a tagállamok vezetőivel – írta az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében vasárnap késő este.

Preben Aamann közölte, hogy a kétoldalú megbeszélések befejezését követően az EU-csúcs folytatódik.

A szóvivő a tagállami vezetőkkel tervezett bilaterális tárgyalások számát illetően nem adott tájékoztatást. Egy másik diplomata azt mondta, hogy hosszabb szünetre számít a plenáris tanácskozáson.

A Politico hírportál egy diplomatától úgy értesült, hogy a csúcstalálkozón egyelőre nem értek el előrelépést.

A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé.

Szerdán lehet a nagy nap

Az Európai Parlament kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülése során, július 3-án megválasztja saját elnökét, akár lesz javaslata a posztra az Európai Tanácsnak, akár nem

– jelentette ki Antonio Tajani, az EP elnöke Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcs megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján, vasárnap este.

Mint mondta, kizárt, hogy az európai uniós tagországok vezetőinek elhúzódó, kemény vitája miatt az uniós parlament elhalassza elnökének megválasztását. Az EP-elnök megválasztása teljesen független a tanács és a tagállami vezetők akaratától.

Az EP elnöke megerősítette, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségére az Európai Tanácsnak kell javaslatot tennie az európai parlamenti választás eredménye alapján.

Kijelentette, meg kell védeni a csúcsjelölti rendszert, vagyis amelyik pártcsalád megnyerte a választásokat, annak a jelöltjének kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki posztját. Mivel az Európai Néppárt nyerte a választásokat, a bizottság elnöke a néppártiak képviselője kell, hogy legyen, noha az uniós szerződések alapján ez nem kötelező érvényű.

Mi történt eddig?

Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, Orbán Viktor levelet írt Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének, miután a híradások arról számoltak be, hogy kompromisszumos megoldásként Frans Timmermans holland szociáldemokrata jelölt kerülhet az Európai Bizottság élére a néppárti Manfred Weber helyett.

A levélben Orbán beismerte, hogy a Fidesznek semmiféle befolyása nem lehet a Néppárt politikájára, mivel hogy a párt tagsága jelen pillanatban fel van függesztve, de fontosnak tartotta elmondani, hogy szerinte történelmi hiba lenne, ha a Néppárt a holland politikust támogatná.

Ezt követően a Politico vasárnap este már arról írt, hogy a Néppárt tagjai fellázadtak az ötlet ellen és már Donald Tusk a kompromisszum állítólagos kitalálója sem vár megoldást a mai csúcson. A Politico információi szerint kompromisszumos jelöltként ismét előkerült a dán Margrethe Vestager versenyjogi biztos és a francia Michel Barnier, Brexit-ügyi főtárgyaló neve is.

A zűrzavaros helyzetről ebben a cikkünkben olvashat bővebben:

Tényleg elbukott Manfred Weber?
És Timmermans is? Lehet, hogy csak nyár végére lesznek vezetői az európai intézményeknek.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Virginia Mayo / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik