Nagyvilág

Elon Musk zártkörűvé alakítaná a Teslát

Már ha komolyan gondolja, hogy 420 dolláros árfolyamon megveszi a részvényeket.

A Twitteren tette közzé kedden Elon Musk, hogy nyilvános részvénytársaságból zártkörűvé alakítaná a Teslát. Egészen pontosan azt írta: fontolgatja, hogy 420 dolláros árfolyamon megveszi a részvényeket, és ehhez biztosítva van a forrás. Jelenleg Musk a cég közel 20 százalékát tulajdonolja.

A korábbi tweetjeiből kiindulva nem tudni, hogy Musk komolyan beszél-e, a Tesla Inc. pedig eddig nem kommentálta az ötletet. Még az is lehet, hogy valami körmönfont viccről van szó, elég például arra gondolni, hogy a 420 a marihuána-fogyasztók egyezményes kódja. Mindenesetre a bejelentés hatására 6,5 százalékkal emelkedett a részvények árfolyama, elérte a 363,46 dollárt – mutatott rá a Guardian. Akár az is lehet, hogy ez volt a cél.

Musk egyébként később folytatta a Twitteren az ötletelést, azt írta, abban reménykedik, hogy minden jelenlegi befektető kitart a Tesla mellett akkor is, ha zártkörűvé alakítják a céget. Ezt egy különleges célú alap létrehozásával tenné lehetővé, mint a SpaceX esetében. Azt is írta, hogy a részvényesek választhatnának: eladják 420 dolláros árfolyamon a részvényeiket, vagy maradnak a zártkörű részvénytársaságban.

(Kiemelt fotó: Europress – AFP PHOTO / Robyn Beck)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik