Tech

Elon Musk kezdi teljesen elveszteni a fejét

Nemrég csináltak egy kutatást arról, hogy úgy néz ki, nem lesz elég szén-dioxid a Marson a terraformáláshoz. A Discover magazin ezt azzal a címmel publikálta, hogy "Bocs, Elon. Nincs elég CO2 a Marson, hogy terraformáljuk" - több sem kellett a mostanában egyébként is inkább Twitter-hisztijeiről, mint tudományos munkájáról híres Elon Musknak, és jól megmondta a magazinnak a magáét.

Úgy tűnik, Elon Musk kezdi kicsit elveszíteni a kapcsolatát a valósággal: mostanában Twitteren éli ki magát, és beszólogat boldog-boldogtalannak. Most éppen a Discover magazin van terítéken, amely szintén a közösségi oldalon osztotta meg egy cikkét, amelynek címében ugyan megemlítette Muskot, de egyértelmű, hogy minden rossz szándék és provokáció nélkül tette.

Bocs, Elon, de nincs igazad

A cikk nagyjából a Nature Astronomy tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt foglalta össze, amely arról szól, hogy a Marson nincs elég szén-dioxid ahhoz, hogy terraformálni tudjuk – pedig ahhoz, hogy lakhatóvá tegyük a bolygót, ez volt az egyik esélyes ötletünk. A Discover csak azért említette meg a milliárdos feltalálót, mert korábban voltak olyan ötletei, hogy atombombát kéne dobni a Marsra, hogy a felszín alatt rejtett szén-dioxid-tartalékokat felszabadítsuk. Ez nem fog megtörténni, legalábbis a kutatás szerint biztosan nem.

A Discover megosztotta Twitteren is a cikket, erre válaszolt Musk: gyakorlatilag kioktatta a weboldalt, és így kétségbe vonta a kutatás eredményeit is. „Masszív mennyiségű CO2 található a marsi talajban, ami hő hatására felszabadul. Természetes vagy mesterséges fúzióval lehet annyi energiát nyerni, hogy majdnem bármilyen nagy, sziklás objektumot terraformáljunk” – írta a közösségi oldalon a Discover magazinnak válaszul.

Nem ez az első ilyen hiszti

Persze a Discover magazint sem kell félteni, rögtön rákontráztak, és csináltak egy újabb cikket, újabb szakértőkkel. Ennek már az volt a címe, hogy “De tényleg, Elon. Nem bombázhatod le a Marsot. (Megkérdeztük.)” – egy kis olaj a tűzre. A szakértők elmondták, hogy technológiailag sehol nem tartunk még ahhoz, hogy a Musk által előterjesztett módszereket alkalmazzuk. Persze a feltaláló még erre is visszaszólt, de, úgy tűnik, a Twitter-háború itt véget ért, és nem jutott olyan mélységekig, mint Musk legutóbbi ámokfutása.

Akkor ugyanis a thaiföldi gyerekeket az életét is kockáztatva kimentő brit búvárt, Vernon Unswortht nevezte pedofilnak, és szólogatott be neki nagyon csúnyán. A búvár mindössze annyit nyilatkozott, hogy a gyerekek kimentésére odaküldött Musk-féle tengeralattjáró nem működött volna, és csak egy PR fogás volt a Tesla és a Space-X elnökének részéről. De előtte is voltak már jelei annak, hogy a milliárdos kezdi elveszíteni az eszét, itt egy kis ízelítő:

  • Musk május elején egy konferenciahíváson félbeszakított egy beszélgetést egy elemző és Deepak Ahuja, a Tesla pénzügyi vezetője között, amikor a kiadásokról beszélgettek. Az elemző kérdését ostobának nevezte, mert arra állítólag már korábban válaszolt egy hírlevélben.
  • Néhány héttel később bejelentette, hogy létrehoz egy weblapot, amin az újságírók, szerkesztők és cikkek hitelességét lehet majd ellenőrizni. Az oldal ugyanúgy a Pravda nevet kapná, mint ahogy anno a szovjet kommunista párt központi bizottságának hivatalos lapját is nevezték, a riportereket pedig egy szavazásos rendszer alapján rangsorolnák. Az ötlet azután pattant ki a fejéből, hogy több újság címlapján is megjelentek a Tesla kiadásaival és biztonsági előírásaival kapcsolatos negatív hírek.
  • Időközben kiderült, hogy közel 39 ezer dollárt adományozott a republikánusokat támogató Protect the House nevű politikai csoportnak. Ez azért volt meglepő döntés, mert a republikánus párt hagyományosan nem hisz a klímaváltozásban, ami viszont ellentmond Musk személyes meggyőződésének. Az üzletember a Twitteren azzal védekezett, hogy így könnyebben meghallgatják majd őt olyan ügyekben, amik rosszul érintik az emberiséget.
  • Július elején élesen bírálta a Reuterset, amiért könyörtelen, lejárató hangvételű cikkeket közölnek a Tesláról, amelyek félrevezetik az embereket. És itt nem állt meg, később a CNBC nevű televízióba állt bele, és azt kérdezte a hallgatóktól, tudják-e, milyen haloványak a műsoraik nézettségi adatai.

Úgy tűnik, hogy nem véletlenül hívják mostanában a korábban nagyon népszerű üzletembert a Szilícium-völgy Donald Trumpjának – ha így folytatja, saját maga alatt vágja tovább a fát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik