Nagyvilág

Magyarország egyedüliként szavazott le egy javaslatot az EU-ban, ami segítené az illegális migráció megakadályozását

Magyarország az EU-tagországok közül egyedüliként szavazta le az Európa-Afrika csúcs előtt azt a megállapodást, amelyet egy éve készítenek elő, és amely fontos megegyezés lett volna az EU és Afrika országai között az illegális migráció elleni harcban, írja a 444. A csúcsot jövő héten tartják Marrakesben, és előtte az EU nagykövetei tárgyalást tartottak a közös nyilatkozatról, amelyet el terveznek fogadni.

Aztán Magyarország, egyedüli tagországként, leszavazta a nyilatkozatot. 

Ez azért fontos, mert külügyi kérdésekben minden tagállamnak vétójoga van, ezért is nehéz az EU-nak közös külpolitikát csinálnia. A magyar leszavazás miatt a nyilatkozat végső változatából ki kellett húzni az összes olyan utalást, ami arra vonatkozik, hogy az “EU” ezt vagy azt vállal, akar.

A magyar kormánynak az volt a baja a megállapodással, hogy abban nem ítélik el elég hangsúlyosan a migrációt, illetve a magyarok szerint nem tettek elég éles különbséget a menekültpolitika és a bevándorláspolitika közé. Ezt annak ellenére is kifogásolta Budapest, hogy egyébként az egész folyamat egyik fő célja az illegális bevándorlás mérséklése volna, írja a 444.

A vitában a belga, a portugál és az olasz kormány képviselői felháborodottan utasították vissza, hogy az egy éve előkészítés alatt álló szövegen az utolsó héten módosításokat követelnek a magyarok. A módosításhoz sok afrikai ország kormányával is egyeztetni kellene, azt mondták, hogy ez ennyi idő alatt lehetetlen feladat volna. Hozzátették, hogy tartalmilag is elfogadhatatlan számukra a magyarok ötlete. A spanyol, a francia, az osztrák és a finn kormány nagykövetei is kiálltak a korábban háborgók mellett.

Ezután azzal vágtak vissza a többiek, hogy a magyar kormány vétója az, ami az illegális migrációt valójában segíti.

Németország és Franciaország nagykövetei ezután egymás után szólaltak fel, hogy általában is ostorozzák a magyar kormány politikáját, amiért rendszeresen aláássák a közös fellépés lehetőségét kiemelten fontos ügyekben. Többen felvetették, hogy Magyarország annyira sokszor vétóz egyedül, hogy valójában az EU diszfunkciójában vagyunk érdekeltek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.