Nagyvilág

Magyarország egyedüliként szavazott le egy javaslatot az EU-ban, ami segítené az illegális migráció megakadályozását

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 04. 26. 15:26

Magyarország az EU-tagországok közül egyedüliként szavazta le az Európa-Afrika csúcs előtt azt a megállapodást, amelyet egy éve készítenek elő, és amely fontos megegyezés lett volna az EU és Afrika országai között az illegális migráció elleni harcban, írja a 444. A csúcsot jövő héten tartják Marrakesben, és előtte az EU nagykövetei tárgyalást tartottak a közös nyilatkozatról, amelyet el terveznek fogadni.

Aztán Magyarország, egyedüli tagországként, leszavazta a nyilatkozatot. 

Ez azért fontos, mert külügyi kérdésekben minden tagállamnak vétójoga van, ezért is nehéz az EU-nak közös külpolitikát csinálnia. A magyar leszavazás miatt a nyilatkozat végső változatából ki kellett húzni az összes olyan utalást, ami arra vonatkozik, hogy az “EU” ezt vagy azt vállal, akar.

A magyar kormánynak az volt a baja a megállapodással, hogy abban nem ítélik el elég hangsúlyosan a migrációt, illetve a magyarok szerint nem tettek elég éles különbséget a menekültpolitika és a bevándorláspolitika közé. Ezt annak ellenére is kifogásolta Budapest, hogy egyébként az egész folyamat egyik fő célja az illegális bevándorlás mérséklése volna, írja a 444.

A vitában a belga, a portugál és az olasz kormány képviselői felháborodottan utasították vissza, hogy az egy éve előkészítés alatt álló szövegen az utolsó héten módosításokat követelnek a magyarok. A módosításhoz sok afrikai ország kormányával is egyeztetni kellene, azt mondták, hogy ez ennyi idő alatt lehetetlen feladat volna. Hozzátették, hogy tartalmilag is elfogadhatatlan számukra a magyarok ötlete. A spanyol, a francia, az osztrák és a finn kormány nagykövetei is kiálltak a korábban háborgók mellett.

Ezután azzal vágtak vissza a többiek, hogy a magyar kormány vétója az, ami az illegális migrációt valójában segíti.

Németország és Franciaország nagykövetei ezután egymás után szólaltak fel, hogy általában is ostorozzák a magyar kormány politikáját, amiért rendszeresen aláássák a közös fellépés lehetőségét kiemelten fontos ügyekben. Többen felvetették, hogy Magyarország annyira sokszor vétóz egyedül, hogy valójában az EU diszfunkciójában vagyunk érdekeltek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.