Nagyvilág

Nem repkedhet kedvére a dúsgazdag orosz

Az egyik leggazdagabb orosz üzletember, Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasa azt mondta egy vasárnapi interjúban, hogy az ukrán válsággal kapcsolatban kivetett szankciók miatt nem tudja használni magánrepülőgépét - írja az MTI.

Gennagyij Tyimcsenko az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek arra panaszkodott, hogy az amerikai Gulfstream cég a washingtoni szankciók miatt megtagadta 64,5 millió dollárt (15 milliárd forint) érő magángépének szervizelését és üzemeltetését.

“A szankciók a legkülönösebb módokon éreztetik hatásukat. A Gulfstream cég leállította szerződéses kötelezettségeinek teljesítését, felfüggesztette repülőútjaimat” – mondta Tyimcsenko. Állítása szerint a Gulfstreamnek megtiltották az amerikai hatóságok, hogy bármiféle üzleti kapcsolatot tartson fent vele.

Tyimcsenkót még a Krím félsziget márciusi orosz annektálása után sújtotta szankciókkal az Egyesült Államok. A 61 éves férfi a második legnagyobb orosz gázkitermelő, a Novatek egyik főrészvényese, vagyonát a Forbes amerikai magazin 14,3 milliárd dollárra becsüli. Korábban azt mondta, legalább 1990 óta ismeri Vlagyimir Putyint. Tyimcsenko állítólag szoros kapcsolatot ápol az orosz elnökkel.

Márciusban, nem sokkal a szankciók kihirdetése előtt Tyimcsenko már megvált egy jelentős üzleti érdekeltségétől, a Gunvor kereskedőcégben lévő 43 százalékos tulajdonrészétől.

Szerbia két tűz közzé szorult

Óva intette Szerbiát az Európai Unió és az Egyesült Államok Oroszország elleni szankcióihoz való csatlakozástól egy magas rangú orosz kormánytisztviselő egy vasárnapi interjúban, egyúttal pedig gazdasági előnyökkel kecsegtette Belgrádot, ha az EU-tagjelölt ország fenntartja szoros kapcsolatát az oroszokkal.

Ha Szerbia csatlakozna a szankciókhoz, azzal “feladná nemzeti identitását, szuverenitását és gazdasági érdekeit”. Ha azonban továbbra is jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, akkor “ötmilliárd dolláros közvetlen befektetéssel”, illetve oroszországi mezőgazdasági exportjának növekedésével számolhat – idézte Konsztantyin Koszacsovot, a mintegy nyolcvan országban működő orosz kulturális intézeteket összefogó, nemzetközi humanitárius segélyezéssel is foglalkozó főhatóság, a Roszszotrudnyicsesztvo vezetőjét a Politika című belgrádi lap vasárnapi száma. Koszacsov tisztsége külügyminiszter-helyettesi rangnak felel meg.

Szerbia hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Ugyanakkor az Európai Unió tagjelöltjeként Belgrádra az utóbbi időben nyomás nehezedett Brüsszel részéről, hogy kövesse a Moszkvával szembeni uniós szankciós politikát.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter az előző nap ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Belgrád nem hozhat szankciókat egy olyan ország ellen, amely nála nagyobb és erősebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik