Nagyvilág

DSK apja is falta a nőket

Imád hódítani, de nem erőszakos – derül ki Dominique Strauss-Kahn ma megjelent életrajzi könyvéből, amelyben az író-újságíró az IMF korábbi vezérigazgatójának a személyiségét boncolgatja. A mű még jóval DSK szexuális zaklatási ügye előtt íródott, mintegy kétéves kutatómunka eredményeként. „Ha bűnösnek találják, akkor nem az a férfi, akit megismertem” – hangoztatja a szerző.

Csütörtökön jelent meg Franciaországban a Dominique Strauss-Kahn valódi regénye című életrajzi mű a francia író-újságíró, Michel Taubmann tollából. A kötet első változatát már május 5-én – egy héttel a szállodabeli nemi erőszak ügye előtt – kiadták, a szerző azonban úgy döntött, hogy aktualizálja a munkáját, és még kiegészíti új elemekkel. Többek között annak az e-mailnek a teljes szövege is belekerült a műbe, amelyet Dominique Strauss-Kahn szexuális bűncselekmény gyanúja miatti letartóztatását követően a felesége, Anne Sinclair írt egy francia újságírónak.

Taubmann azért döntött úgy, hogy megírja az IMF-vezér életrajzát, mert azt rebesgették róla, hogy akár Franciaország következő elnöke is lehet, Nicolas Sarkozy után. A szerző szerint a franciául, németül, spanyolul, angolul és egy kicsit még arabul is beszélő Dominique Strauss-Kahn igazán romantikus életet tudhat magának: az ukrán-tunéziai családi gyökerekkel, a Marokkóban töltött gyermekkorral Indiana Jones-szerű a sorsa.

De milyen is valójában DSK? A New York-i Sofitel szállodában történt afférja óta az egész világ erre kíváncsi. Az „Irán-szakértő” Taubmann (eddig ugyanis csak Iránnal foglalkozó könyveket írt) DSK személyiségét és lelki alkatát is górcső alá vette munkájában. Két év alatt Strauss-Kahnon kívül összesen 65 személlyel (a szüleivel, barátaival, politikustársaival és –ellenfeleivel) – különösen nőkkel (a nővérével, jelenlegi feleségével, exfeleségével, Hélène Dumas-val, korábbi barátnőivel, volt női munkatársaival) – készített interjún alapul az életrajzi regény, amelyben a volt IMF-vezérnek a gyengébbik nemhez fűződő viszonyát, a nőügyeit és a válásait is hosszasan taglalja.

Nem erőszakos

„Tudom, hogy voltak szeretői, tudom a nevüket is, egyikük különösen ismert, de nincs jogom nyilvánosságra hozni őket, ezért nem is írtam le a nevüket” – magyarázza a szerző. Valamennyi nő, akivel Taubmann csak beszélt, megerősítette: DSK nagy csábító, akárcsak számos francia politikus (pl. Sarkozy, Chirac, Mitterrand). Kedves, elragadó férfinak írják le, aki ugyan néha elragadtatja magát, ám az erőszak messze áll tőle. Ráadásul ezek a nyilatkozatok, vélemények a New York-i affér előtt jóval korábban hangzottak el.

„Nem tudom, mi történt május 14-én a Sofitel 2806-os szobájában, de bízok abban, hogy az amerikai igazságszolgáltatás mindezt kideríti” – állítja Taubmann, aki szerint a szállodai történet elég bizarr, hiszen a New York-i hatóságok már többször módosították a sztorit.

DSK apja is falta a nőket 1

„DSK életrajzírójaként valószínűleg én vagyok az az újságíró, aki legtöbbet tud az életéről, a személyiségéről. A szexuális erőszak vádja azonban korántsem felel meg annak a személynek, akit megismertem” – hangoztatja a könyv szerzője, aki saját magának is többször feltette azt a kérdést: Strauss-Kahn vajon tényleg elkövette a szexuális bűncselekményt? Taubmann végül arra a következtetésre jutott, hogy DSK csupán egy csábító, imád csábítani, a személyiségénél fogva könnyen magába bolondítja a nőket. „Nem látom benne azt a vadállatot, aki a fürdőszobából kijőve, állati módon viselkedik egy fiatal nővel” – vélekedik az életrajzi kötet szerzője.


Az apjára ütött

Taubmann szerint köztudott volt DSK-ról, hogy nagy nőcsábász. Nem múlt el olyan nap, hogy nem beszéltek volna a rádióban a nőügyeiről, de – a szerző szerint – senki sem gondolta volna, hogy megerőszakolna egy nőt. „Egy dolog a csábítás, más dolog a szexuális erőszak” – véli Taubmann, aki szerint DSK szereti a feleségét, ám ugyanakkor számos barátnője, nőügye és hódítása volt.

„Mindenki – akivel csak beszéltem – azon a véleményen van, hogy képtelen az erőszakra” – állítja a szerző, aki szerint azonban nem esett messze az alma a fájától. Szexuális szabadság jellemzi a volt IMF-vezér életét, és ebben nem különbözik az apjától. Ugyan Gilbert Strauss is szerette a feleségét, Jacqueline-t, DSK anyját, de ezzel egy időben számos más nőért is odavolt.

Van-e egyáltalán Banon-ügy?

Taubmann az újonnan kiadott könyv utolsó fejezetét az úgynevezett Tristane Banon-ügynek áldozza. A 32 éves újságírónő a szobalányos affér után „rukkolt elő” a 2002-es esettel, amikor is – elmondása szerint – egy interjú során DSK szexuálisan zaklatta, és megpróbálta megerőszakolni. Az írónő elmondása szerint az interjú helyszínét – egy lakást – Srauss-Kahn határozta meg, ahol rajtuk kívül senki más nem tartózkodott.

Az író-újságíró Banon 2003-as könyvének (Bevallott hibák címmel jelent meg) cenzúrázott részeiből is idéz, sőt beszélt az újságírónővel, valamint az ügyvédjével. „Amikor azt mondom, hogy meg vagyok arról győződve, hogy DSK nem erőszakoskodik nőkkel, az erre az esetre is értendő. Szerintem nem történt semmi, különösen nem erőszak” – állítja Taubmann, aki úgy látja, Banon sztorijában is számos ellentmondás található.

Mindenesetre, ha az előző kötet eladási adatait nézzük (a megjelenés után két héttel már újranyomtak belőle 7 ezer példányt), valószínűleg a „felturbózott” művet is hamar elkapkodják. Ráadásul a kiadók addig ütik a vasat, amíg meleg: Madame DSK címmel július 13-án jelenik meg az újságírónő, Catherine Rambert és az író, Renaud Revel könyve, amelyben Anne Sinclair életéről, s a férje iránti odaadásáról tudhatunk meg mindent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik