Nagyvilág

Öngyilkossági hullámtól tartanak Japánban

A közegészségügyi tisztviselők attól tartanak, hogy a március 11-i hármas katasztrófa után megnövekedhet az öngyilkosok száma az ázsiai szigetországban.

A Los Angeles Times helyszíni riportjában több olyan esetről is beszámol, melyekben a földrengés után mindenüket elvesztett emberek véget vetettek életüknek. A lap több esetet is megemlít, mint például annak a farmernek a történetét, aki azt követően lett öngyilkos, hogy élete munkáját percek alatt elmosta a szökőár, illetve annak az apának az esetét, aki az elveszett gyermeke utáni reménytelen kutatással töltött napokat követően ölte meg magát.

A lap szerint japán közegészségügyi tisztviselők attól tartanak, hogy a földrengés, illetve szökőár utáni reménytelenség öngyilkossági hullámhoz vezethet Japánban, abban az országban, amely eddig is a legnagyobb öngyilkossági rátával rendelkezett a fejlett világban. Az elkövetkezendő hónapokban a katasztrófa súlya egyre jobban ránehezedik majd a túlélőkre, akik közül sokan szeretteik elvesztése után úgy gondolják majd, nincs értelme tovább élniük – vélik a szakértők.

Japánban az öngyilkosság megítélése merőben eltér a nyugati felfogástól: az ázsiai országban a történelmi hagyomány szerint saját életük kioltásával az emberek nem bűnt követnek el, hanem megőrzik becsületüket. Vélhetően ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szigetországban minden tizenötödik percben valaki véget vet életének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik