Nagyvilág

A szlovák nyelvtörvény a gyakorlatban

A szlovák rendőr társa feleségének egészségi állapotáról bátran kérdezhet magyarul, de ha egy ügy iránt érdeklődik, akkor szlovákra kell váltania.

Hivatalos kapcsolatokban a módosított államnyelvtörvény szerint csak szlovákul beszélhetnek egymással a rendőrök Szlovákiában – írta a Sme című szlovák napilap.

Lucia Garajová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa ugyanakkor elmondta, hogy a magánügyek kivesézésére nem vonatkozik a törvény.

Ha tehát egy szlovákiai magyar rendőr szolgálat közben kollégája feleségének egészségi állapota iránt érdeklődik, azt megteheti magyarul is, ha azonban egy irattal kapcsolatban szól hozzá, át kell váltania szlovákra – fejtette ki az újság.

Kisebbségi nyelven olyan településeken beszélhetnek a rendőrök a lakossággal, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot.

“Ebben az esetben a kisebbségi nyelvhasználati törvény érvényes” – állítja Jozef Bednár, a kulturális minisztérium szóvivője.

A szlovák rendőrség a múlt héten cáfolta, hogy a dunaszerdahelyi rendőrparancsnok megtiltotta volna beosztottjainak a magyar beszédet.

A nyelvtörvény szeptemberben életbe lépett módosítása a fegyveres testületek szolgálati nyelvhasználatával kapcsolatban nem hozott lényegi változást a korábbiakhoz képest – véli Jozef Vozár, a Szlovák Tudományos Akadémia jog- és államtudományi intézetének jogásza. Annyival bővült, hogy a nyelvhasználat szolgálati ügyekben a rendőrségnél „kötelezően“ szlovák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik