Nagyvilág

Szabadságot kérnek a szakadár területek

Grúzia két szakadár területe, Dél-Oszétia és Abházia függetlensége elismerését kérte csütörtökön Oroszországtól.

Grúzia úgy reagált, hogy amennyiben ezt Moszkva teljesíti, úgy az “gyarmatosítással” érne fel. Az abház fővárosban, Szuhumiban több tízezer ember részvételével rendezett össznépi gyűlésen olyan határozatot fogadtak el, amely a Fekete-tenger partján fekvő terület független államként való elismerésére kéri Oroszországot.

Ugyanilyen értelmű, Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek és az orosz törvényhozás két háza elnökeinek címzett felhívást fogadtak el Dél-Oszétia központjában, Chinvaliban mintegy ezer ember részvételével tartott gyűlésen is.

Moszkvától kérni

“Megérdemeltük, hogy szabad köztársaságban éljünk” – indokolta Eduard Kokojti, a magát a grúz központi kormány befolyása alól kivont, nemzetközileg el nem ismert Dél-Oszétia elnöke a Moszkvához intézett kérést.

Vélhetően a grúz hadsereg által a Dél-Oszétia feletti szuverenitás helyreállítása érdekében augusztus elején indított – erőteljes orosz ellentámadást kiváltó – támadásra célozva elítélte az oszétok által elszenvedett “népirtást”. Kokojti szerint ezért nem egyedül Grúziát, hanem a kaukázusi országot felfegyverző Egyesült Államok és Ukrajna vezetését is felelősség terheli.

Kalandorok

Kokojti kalandornak minősítette Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert és Miheil Szaakasvili grúz elnököt.
Kaka Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára úgy reagált a két szakadár régió kérésére, hogy ha Oroszország hivatalosan elismeri függetlenségüket, úgy az valójában “gyarmatosítást” jelent majd.

Lomaia szerint Moszkvát ebben a kérdésben egyetlen cél vezérli: megbüntetni Grúziát Nyugat-barát politikája és NATO-csatlakozási törekvései miatt.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte: Moszkva Szaakasvili jövőbeni viselkedésétől teszi függővé, hogy elismeri-e vagy sem a két szakadár terület függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik