Nagyvilág

EP: „alvóidő” jár a csirkéknek

Szigorú „csirkejóléti" szabályokat vezetne be az Európai Parlament (EP) a tagországok csirketelepein: szabályozott hőmérséklet és „fejmagasságban" mért gázkoncentráció, meghatározott „alvási idő" szerepelnek a jelentésben – tudósít az EP sajtóosztálya.

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a csirkék négyzetméterenkénti állománysűrűsége nem haladja meg a 30 kilogramm élősúlyt. A bizottságnak közösségi szintű, kötelező, harmonizált és specifikus címkézési rendszert kell kidolgoznia a csirkehúsból készült termékekhez. A címkének tartalmaznia kellene a gyártási szabványokra és a termék eredetére vonatkozó egyértelmű tájékoztatást, és fel kellene tüntetni rajta a létesítmény állománysűrűségi adatait, és például az állat életkorát is.

Szabályozott hőmérséklet

A baromfitelepeken a szellőző-, hűtő- és fűtőrendszereknél ügyelni kell arra, hogy az ammónia- és a széndioxid-koncentráció ne haladjon meg bizonyos határértékeket „a csirkék fejszintjénél mérve”. Kerülni kell a túlfűtést, és biztosítani kell a nedvesség eltávolítását is. Amikor az árnyékban mért külső hőmérséklet meghaladja a 30° C-ot, a belső hőmérséklet nem lehet több mint 3° C-kal magasabb a kintinél. Amikor pedig a külső hőmérséklet 10° C alatt van, a relatív páratartalom a létesítmény egységén belül nem haladhatja meg a 70 %-ot.

Négy órás „alvásidő”

A világos időszak alatt a madarak szemmagasságában mérve legalább 50 lux fényerejű, nem villódzó fényt kell biztosítani az épület teljes alapterületén. „A fénynek a csirkék épületben való elhelyezése időpontjától számított három napon belül kezdődően, az előrelátható vágási időpont előtt hét nappal bezárólag, összesen legalább 6 órán át tartó sötét időszakokat magába foglaló 24 órás ritmust kell követnie, amelyekben legalább egy legalább 4 órán át tartó megszakítás nélküli sötét időszak van” – sorolja a jelentés a további előírásokat.

Valamennyi létesítmény számára előírják, hogy a csirkéket naponta legalább kétszer meg kell vizsgálni, különös figyelmet kell szentelni az állatjólét – beleértve az állatok egészségi állapotát – lecsökkent szintjére utaló jeleknek. Minden szükséges esetben kapcsolatba kell lépni állatorvossal. Az illetékes hatóságoknak évente legalább egyszer ellenőrizniük kell, betartják-e az előírásokat a tenyésztők.

Tilos a herélés

A tollcsipkedés és a csirkék közötti „kannibalizmus” megelőzése érdekében számos helyen megkurtítják a csibék csőrét. Az Európai Bizottság ezt még lehetővé tette volna, „feltéve, hogy azt szakképzett személyzet végzi tíz naposnál fiatalabb csirkéken”. A bizottsági elképzelések szerint a tagállamok – állatorvosi felügyelet mellett – engedélyezhették volna a hímivarú csirkék kiherélését is. Az EP a csibecsőrcsonkítás és a kakaskasztrálás lehetőségét is kitörölte az irányelvből.

Az egyik elfogadott módosító indítvány értelmében „az Európai Unió ellenőrzi, és szükség esetén megtiltja az olyan harmadaik országokból származó baromfi importját, ahol nem tartják be a hústermelés céljából tartott szárnyasok jólétére vonatkozó Európai Unió által elfogadott szabályokat”.

Tabajdi: a szabályozás az újabb csirkevész

A jelentés parlamenti vitájában Tabajdi Csaba (szocialista) azt mondta: „a madárinfluenza után most újabb vész fenyegeti a baromfitartókat: a jelenlegi szabályozás”. A tervezetben a képviselő szerint „az állatjóléti szempontok nagyobb súllyal esnek latba, mint a szakmai és gazdasági érvek”, ez pedig veszélyezteti az ágazat versenyképességét. Tabajdi úgy vélte, fontos az állatjólét, de „nem szabad túllőnünk a célon, és irreálisan szigorú szabályokkal súlyos versenyhátrányba kényszeríteni saját gazdáinkat, veszélyeztetve megélhetésüket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik