Közélet koronavírus

Nem külföldi úton fertőződtek meg a koronavírus indiai mutánsával a megbetegedett magyarok

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját Müller Cecília országos tiszti főorvos kezdte, aki megismételte a friss járványadatokat. Mint mondta, fontos az oltási tendencia Magyarországon, igaz, csökkent az első oltást felvevők száma. Hangsúlyozta, ugyanakkor fontos, hogy mindenki vegye fel a második oltást. A súlyos megbetegedésektől a Magyarországon használt oltóanyagok hatékonyan védenek. Megismételte, hogy hatféle vakcina elérhető hazánkban, aki pedig regisztrál, már másnap beoltathatja magát.

Müller Cecília elmondta, kedden 440 ezer Pfizer, valamint 60 ezer Janssen típusú vakcina érkezik, pénteken pedig további 68 ezer adag Moderna oltás. Beszélt arról is, hogy jelenleg zajlik a külhoni magyarok, valamint a Magyarországon élő külföldiek regisztrálása, ők várhatóan június második felében kaphatják meg a vakcinát.

Mint mondta, Magyarországon jellemzően a brit mutáns fertőz. Indiai mutánsból kettőt azonosítottak, közülük már az egyikük meggyógyult. Utóbbi egy dupla mutáció eredménye. Ezen belül háromféle variáns van

  • nyomon követésre okot adó,
  • érdeklődésre okot adó,
  • valamint az aggodalomra okot adó variáns.

A két indiai mutánssal fertőzött beteg környezetét vizsgálják, de nem külföldi úthoz kötött a megbetegedésük. Több mint száz tesztet végeztek el a környezetükben, de egyelőre nem találtak olyat, aki az indiai mutánssal fertőzött lenne.

A tiszti főorvos elmondta azt is, javulnak a környezetegészségügyi adatok, a szennyvízben csökken a koronavírus örökítőanyag-koncentrációja. A jelenlegi fertőzöttek átlagéletkora pedig 42 év.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, egyelőre az operatív törzs vizsgálja, mikortól olthatók a 12-15 évesek Magyarországon, miután az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta ennek a korosztálynak az oltását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik