Közélet koronavírus

Simicskó fájlalja a krumpliszsákot

Baris Oral / ANADOLU ÜGYNÖKSÉG / AFP
Baris Oral / ANADOLU ÜGYNÖKSÉG / AFP
A KDNP frakcióvezetője parlamenti provokációra készül.

Interjút adott a Magyar Nemzet című kormánylapnak Simicskó István, a koalíció kisebb pártja, a KDNP frakcióvezetője (aki eredetileg a Fidesz tagja volt, s ma is az, párhuzamosan).

Inspiráló kérdéssel nyit a cikk: „Régebben közvetítette a televízió a parlamenti üléseket. Mit gondol, jobb, hogy ma már nem látják az emberek, mi történik a Tisztelt Házban?”

A válaszban a frakcióvezető sajnos nem érinti a megszüntetett tévéközvetítés ügyét, viszont gazdagon elemzi az ellenzéki politikát; idézünk Simicskótól:

  • jelentős stílusbeli változás érezhető a parlamenti viselkedésben és megszólalásokban, ezért szükséges volt a házszabály módosítása a rend fenntartása érdekében
  • egy parlamenti vitát látva az emberek arra gondolnak, hogy a világ egyik legszebb épületében illik tisztességesen viselkedniük a megválasztott képviselőknek
  • példát kell mutatnunk az embereknek a magatartásunkkal; ha nem, annak negatív hatása van, és tovább csökken a politika presztízse is; ha az emberek azt látják, hogy még a parlamentben is tiszteletlenség van, a politikusok nem tisztelik sem az intézményt, sem egymást, akkor ez a stílus továbbterjed a társadalomban is.

A Nyugat, mint az új általános démon megjelenik a nemzetes interjúban, ismét idézünk:

  • sajnos Nyugaton is azt látjuk, hogy romlik a parlamenti viselkedéskultúra színvonala; azt is megkockáztatnám, hogy sok fiatal baloldali politikus külföldi példákból vett ötleteket a saját akciói­hoz.

Simicskó sorra veszi az elutasítandó ellenzéki eszközöket, úgymint:

  • fütyülés
  • obszcén táblák mutogatása
  • krumpliszsák lengetése.

Mindebből Simicskó az alábbi tanulságot vonja le:

Ahogy közelednek a választások, még több provokációra számíthatunk.

A cikkben szó esik a pandémiáról, ennek zanzája: „Most már láthatjuk az alagút végét, de továbbra is fegyelmezetten kell viselkedni. A szemünk előtt van a portugál példa, ahol néhány napra feloldották a szigorításokat, és rendkívül súlyosra fordult a járványhelyzet.”

A moralitás jegyében fogant beszélgetést a KDNP frakcióvezetője nem használta föl arra, hogy megossza az olvasókkal a kereszténydemokrata párt véleményét a hét botrányáról, a Rogán Barbara által vásárolt, illetve nem vásárolt, pontosabban mégis vásárolt bő ezer hektár földről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik