Belföld

Rogán Barbara és családja a miniszterrel kötött házassága előtt 1,6 milliárdért vett földeket

Pár héttel Rogán Antal harmadik esküvője előtt, 2020. november 20-án a miniszter új feleségének családja hatalmas összegért vásárolt földeket Északkelet-Magyarországon.

A 444.hu cikke szerint Rogán Barbara, a szülei, az apa üzlettársa és egy nyírségi nő több mint másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződést, és összesen 1022 hektárnyi területet vettek meg. A megvásárolt földterületbe beleférne Budapest I., V., VI. és VII. kerülete, vagyis a Várnegyed, a Belváros, Terézváros és Erzsébetváros egyben.

Az egyik érintett Borsod megyei település, Tardona önkormányzatának weboldalán egyébként nyilvánosan elérhető a szerződés, amit a 444.hu azért nem tett közzé, mert a miniszter feleségének családja nem minősül közszereplőnek. A települések és az adásvételben résztvevők nevével jelentette meg ugyanakkor cikkét az Átlátszó, a lapnak az eladók egyike azt mondta, gyerekkora óta ismeri a miniszter új, most huszonéves feleségét.

A vevők összesen 208 különböző helyrajzi számon található területet szereztek meg a Rogán Barbara szülőföldje körüli nyolc településen. A földek félholdszerűen ölelik körbe a közeli tájvédelmi körzetet.

Az öt vevőnek összesen 1,66 milliárd forintot kell kifizetnie négy amerikai-magyar állampolgárnak, a terület korábbi birtokosainak. A pénzből a vevők csak 83,2 millió forintot, vagyis a vételi ár 5 százalékát tudták önerőből letenni az asztalra.

A fennmaradó 1,58 milliárd forintot az állami tulajdonú Budapest Banktól felvett termőföldvásárlási kölcsönből tervezik kifizetni. A Budapest Bank is tagja annak a Mészáros Lőrinc körül szerveződő bankholdingnak, aminek a létrehozását a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánított.

Az Átlátszó szerint egyébként a vevők mindegyike földművesként van nyilvántartva, helyben bejelentett lakosként pedig elővásárlási joguk is van bizonyos területekre.

Helyesbítés: nem lett földtulajdonos Rogán új rokonsága

2021. február 2-án elsőként a 444.-hu tett közzé cikket a földvásárlásról. A Tardona önkormányzatának honlapján is elérhető, minden fél által aláírt szerződés szerint Rogán Antal új felesége, Barbara, valamint a nő szülei (más vevők mellett) földet szándékoztak vásárolni. A megállapodásban foglaltak szerint a terület nagysága meghaladja az 1000 hektárt, a vételár pedig az 1,6 milliárd forintot, melynek meghatározó részét – a dokumentum szerint – a Budapest Bank hiteléből fizették volna a vevők. A cikk megjelenése után tíz nappal a Magyar Nemzetben megjelent egy nyilatkozat Rogán Antaltól. A miniszter tudatta, felesége tulajdonába nem került föld, s nem kapott állami hitelt sem. (Erről természetesen külön cikkben is beszámoltunk.) Az írásban szerepelt az is, hogy a Budapest Bank korábban a banktitok miatt nem szólalt meg, ez alól azonban az ügyfelei azonban felmentették, így tudathatta: nem adott hitelt Rogán családjának. (A bankot megkérdeztük arról, hogyan köthette banktitok, ha nincs ilyen ügye az érintettekkel, egyelőre nem kaptunk választ a felvetésünkre.) Ezután helyreigazítási kérelmet kaptunk Rogán Barbara – személyiségi jogaik miatt a kizárólag a földügyről szóló cikkeinkben meg sem nevezett – szüleitől. Eszerint az adásvételi szerződésben foglaltak nem realizálódtak, így a család nem lett földtulajdonos, nem vette fel az adásvételi szerződésben megjelölt hitelt a Budapest Banktól, azaz nem lettek nagybirtokosok sem, miként az állami pénzintézettől sem vették fel a kölcsönt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.