Közélet

Brexit: Theresa May a tárgyalások újranyitását kéri az EU-tól

Theresa May miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól –  közölte kedden a Downing Street.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője szokásos napi tájékoztatóján elmondta: a konzervatív párti miniszterelnök az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék problémájára kíván megoldást találni.

Ez a mechanizmus a novemberben aláírt 585 oldalas Brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház – jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt – két hete a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

Az Európai Unió ugyanakkor többször is jelezte, hogy sem a backstop-mechanizmusról, sem általánosságban a kilépési feltételeket tartalmazó egyezményről nem tartja lehetségesnek a tárgyalások újranyitását.

May kedd délután, a Brexit-megállapodáshoz benyújtott módosítások alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette:

jelentős és jogilag kötelező erővel bíró változtatások szükségesek a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodásban.

Szerinte a ház az elmúlt hetekben félreérthetetlenül kifejezésre juttatta azt a szándékát, hogy a megállapodás elfogadásának fejében módosításokat kíván az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyében.

Ez a mechanizmus az Európai Unióval novemberben aláírt 585 oldalas Brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház – jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt – két hete példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik