Nagyvilág
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS

Elutasította a brexit feltételeiről szóló megállapodást a brit parlament alsóháza

A várakozásoknak megfelelően elutasította a brit törvényhozás alsóháza a kedd esti szavazáson az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A kedd esti szavazás azt jelenti, hogy hosszú évek egyeztetései után a brit konzervatívok képtelenek voltak az Egyesült Királyság EU-ból való, rendezett körülmények közötti kiválását elfogadtatni a parlamenttel.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a brexitmegállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Theresa May bejelentette, hogy kész helyt adni az ellenzéki munkáspárt kezdeményezésének, ha az bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. Rögtön a történelmi vereség és May kommentárja után a Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn szólalt fel a parlamentben és bejelentette: beterjesztik a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Ezt az ellenzéki kezdeményezést várhatóan szerdán vitatja meg a brit parlament.

Felszólalásában Corbyn emlékeztetett arra, hogy az 1920-as évek óta nem fordult még elő, hogy egy kormány ilyen arányban vereséget szenvedjen egy parlamenti szavazáson. Ezzel nyilvánvalóan Ramsay McDonald kisebbségi kabinetjére gondolt, amelyet 1924-ben szavaztak le, de akkor sem ekkora többséggel.

Corbyn  hangsúlyozta, hogy a Munkáspárt számára első számú prioritás, hogy az Európai Unióval megmaradjon az állandó, folytonos vámunió.

Újabb népszavazás  jöhet?

Ian Blackford, a skót SNP párt parlamenti képviselője a BBC élő adásában is megerősítette:

felszólította a brit miniszterelnököt, hogy adjon helyet egy újabb népszavazásnak.

Vagyis Blackford kezdeményezte egy újabb referendum kiírását. A skót képviselő szerint egyszerűen nincs jó megoldás, és ezért kellene az embereknek egy újabb lehetőséget adni, hogy reflektáljanak erre a helyzetre, és megtegyék, azt ami tényleg az ország érdeke.

Blackford kezdeményezésének alighanem örült a brit parlament előtt összegyűlt ezer – más források szerint pár ezer – ember, akik szintén újabb népszavazást követelnek a brexitről.

London, 2019. január 15.
A brexitet támogatók tüntetnek a londoni parlament elõtt 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszûnésének (brexit) feltételeirõl szóló megállapodásról.
MTI/EPA/Neil Hall
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Közben megszólalt az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, aki sajnálkozását fejezte ki, de bízik a tárgyalások folytatásában. német pénzügyminiszter, Olaf Scholz keményebben fogalmazott:

Keserű nap ez Európa számára

– jegyezte meg a Spiegel Online szerint.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke más európai politikusoknál ennél tovább ment, s ahogy a BBC kommentálta a megjegyzését, gyakorlatilag a „brexit exitjére” célzott a Twitteren:

Ha a megegyezés lehetetlen, és senki nem akar megállapodás, akkor ki fogja végre kinek lesz annyi bátorsága kimondani, hogy mi az egyetlen pozitív megoldás?

Alighanem a brexit feladására célzott tehát a lengyel politikus, aki jelenleg az egyik legmagasabb rangú EU-tisztségviselő.

Sebastian Kurz ugyanakkor osztrák kancellár kizárta, hogy újratárgyalják a megállapodást, az osztrák kormányfő szerint a labda most London térfelén van. Kurz reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia világosabbá fogja tenni,  milyen viszonyt szeretne az EU-val a jövőben.

Nagy-Britanniának  tudnia  kell, hogy mi a cél. Az EU továbbra is segítő kezét nyújtja, hogy elejét vegyék egy kemény brexitnek, s hogy biztosítsanak egy lehetőleg szoros jövőbeli kapcsolatot az EU és az Egyesült Királyság között

– hangsúlyozta, majd hozzátette: Ausztria felkészült egy kemény brexit eshetőségére is, ha úgy hozná a sors.

Emmanuel Macron arról beszélt, Nagy-Britannia lenne a legnagyobb vesztese annak, ha megállapodás nélkül szakadna ki az Európai Unióból. A francia államfő úgy fogalmazott, az egyik eshetőség, hogy nem lesz megállapodás, ez azonban nagyon rossz volna mindenkinek, elsősorban a briteknek.

Közölte, ebben a helyzet kénytelenek lesznek teljesen újratárgyalni jövőbeni kapcsolatukat az EU-val, de ehhez nem áll majd rendelkezésükre átmeneti időszak.

A második eshetőség, hogy azt mondják, és szerintem ezt fogják csinálni, mert egy kicsit ismerem őket: megpróbálunk jobb megállapodást elérni az EU-val, és ha sikerül, akkor újra szavazunk róla a parlamentben

– fejtette ki. Hozzátette, nem nagyon hiszi, hogy a briteknek sikerül jobb megállapodást elérni, mert már kimerítették a lehetőségeiket, és az EU nem fogja elárulni az európaiak érdekeit csak azért, hogy rendeződjön egy brit belpolitikai ellentét.

A BBC közben kiderítette: legalább 118 konzervatív képviselő szavazott saját kormánya ellen. May azonban nem adja fel, most pártközi tárgyalásokat javasolt a többi politikai erőnek, hogy hogyan folytassák a brexitprocedúrát – természetesen a munkáspárti bizalmatlansági indítványról való szavazás után.

Ugyanakkor Európa a legrosszabbra is felkészült a német pénzügyminiszter nyilatkozata szerint. Olaf Scholz szerint felkészültek az egyezség nélküli brit kilépésre is, azaz a „no deal”-opcióra. Ez azonban szerinte tényleg a legrosszabb megoldás, ráadásul éppen Nagy-Britannia számára a legrosszabb.

May korábban arról beszélt, a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodás elfogadásának csak két alternatívája van: a brexit leállítása vagy a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból.

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's main opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn (R) standing to give his response and to table a motion of no confidence in the Government in the House of Commons in London on January 15, 2019, after MPs rejected the government's Brexit deal. - British lawmakers voted overwhelmingly Tuesday to reject the EU divorce deal struck between London and Brussels, in a historic vote that leave Brexit hanging in the balance. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Fotó: Europress / HO / PRU / AFP

A brit miniszterelnök a megállapodásról szóló vitát lezáró kedd esti alsóházi felszólalásában kijelentette: lehet úgy dönteni, hogy a brexit folyamata egyszerűen túl nehéz, és a kormány ezért visszavonja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, és például újabb népszavazást ír ki az EU-tagságról.

A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti menetrend alapján december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May januárra halasztotta a voksolást, mivel az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a brexitegyezmény elfogadtatása.

Mi lesz most?

A 202 igen és a 432 nem szavazat ellenére Theresa May nem adja a küzdelmet. Bár pontosan 230 szavazat mínuszban van, nemcsak az észak-ír unionisták támogatják őt, hanem ő maga is új tervekkel állhat elő. Most az úgynevezett „Plan B”, azaz a B-terv kerülhet napirendre, előbb azonban a konzervatív kormányfő a bizalmi kérdést akarja rendezni, ezért adott teret a Munkáspártnak, hogy benyújtsa a bizalmatlansági indítványát.

Előbb tehát szerdán a kormányról szavaz a parlament, ezután pedig előkerülhet a híres-hírhedt B-terv, azaz May valamiféle módosítást kell, hogy javasoljon a jelenlegi brexitmegállapodás helyett.

A 230 szavazattal elszenvedett vereség nemcsak történelmi volt, hanem megingathatja May helyzetét is. Ugyanakkor egy biztató jel van számára: az észak-ír unionista párt, a DUP a BBC-t arról tájékoztatta, hogy támogatni fogják Theresa Mayt a bizalmatlansági szavazáson.

Ha a brit képviselők megszavazzák a bizalmatlansági indítványt holnap, szerdán, akkor a kormánynak vagy annak az erőnek, amely a parlamenti többséggel rendelkezik, 14 napja van arra, hogy újabb szavazást rendeljen el, bizalmi szavazást kezdeményezzen, azaz megerősíttesse a többséget a parlamenttel.

Ha ez nem sikerül, akkor általános választások következnek.

A kialakult helyzetről bővebben ebben a cikkünkben olvashat:

Britain's Prime Minister Theresa May arrives at the European Council in Brussels on October 17, 2018. - British Prime Minister Theresa May is due to address a summit of European Union leaders in which Brexit negotiations are expected to be top of the agenda. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
A brexit brexitje: immár nem csupán az EU-ból való kiválás, hanem Nagy-Britannia egysége is a tét
Kedden este a brit parlament várhatóan szavaz majd arról az EU-ból való kilépési egyezményről, amelyről elvileg már decemberben voksolniuk kellett

Skót vezető is a népszavazás mellett

Két fontos regionális, illetve önkormányzati politikus is megszólalt a Parlament történelmi döntése után. Mindketten újra a nép kezébe adnák a döntést. Sadiq Khan londoni polgármesterről és a skót „első miniszterről”, azaz kvázi-miniszterelnökről, Nicola Sturgeonről van szó. Khan szerint a parlament képtelen megoldani a brexit problémáját, Sturgeon szerint pedig ezért a néphez kell fordulni. (Khan már korábban is követelte egy új népszavazás kiírását, ugyanakkor kedd éjszakai tweetjében magát a népszavazást nem említette szó szerint.)

Sadiq Khan részletesebb nyilatkozatot adott a BBC-nek minderről: szerinte arra van most a legsürgősebben szükség, hogy minél előbb, akár egyoldalúan érvénytelenítsék, illetve vonják vissza az úgynevezett 50. paragrafust, amely határidőt szab az EU-ból való brit kilépésnek. A BBC riporterének kérdésére a londoni polgármester amellett érvelt, hogy ezt az EU nélkül is megteheti egy-egy tagállam adott esetben. Jóllehet ezt nem egy brit jogszabály mondja ki, hanem az 50. paragrafus az EU működését szabályozó Lisszaboni Szerződésnek a része.

Khan szerint el kell hárítani azt a kockázatot, amely a határidő lejárásából és az ezzel együtt bekövetkező „no deal” brexitből, azaz megegyezés nélküli kilépésből fakad. Azaz Khan indítványa időt hagy arra, hogy a brit nép újból a szavazóurnákhoz járuljon és egy újabb referendumon nyilvánítson véleményt.

Kiemelt kép: Europress / HO / PRU / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73904525, Szabadstrandok a Balaton dÈli partj·n, amiket a szezonban ˙jÌtanak fel., Place: FonyÛd, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.