Nagyvilág
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May making a statement in the House of Commons in London on December 10, 2018. - Theresa May told the house that the Brexit withdrawal bill will be deferred. (Photo by HO / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU "

Brexit: May makacskodik, a skót nacionalisták függetlenséget akarnak

A skót nacionalisták már a brit parlamentben hangoztatják: Skócia függetlensége lenne a megoldás a brexit körüli viták során, ha már nem tudják megoldani az egész Egyesült Királyság problémáit. Theresa May hétfőn ismertette „új” terveit, de nem sok újdonságot mondott. A Munkáspárt olyan vámuniót szeretne viszont az EU és az Egyesült Királyság között, amibe Londonnak is van beleszólása.

Theresa May hétfőn ismertette konzervatív kormánya „új” álláspontját a brit parlamentben az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásáról. May azután beszélt, hogy a múlt héten történelmi vereséget szenvedett a kabinetje (230 vokssal szavazták le), amikor megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel az EU-val kialkudott brexitmegállapodást. Másnap viszont a tory kisebbségi kormány mégis bizalmat kapott a parlamentben, így folytatódik az értelmetlen időhúzás a mostani vita tanúsága szerint is a brit parlamentben – anélkül, hogy egyetlen lépéssel is közelebb került volna az Egyesült Királyság vagy az EU a megoldáshoz.

May az ellenzéki, munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn válasza szerint nem változtatott igazán az álláspontján. Ezt erősítette meg az SNP, a Skót Nemzeti Párt parlamenti vezére, Ian Blackford is.

May valóban nem mondott újdonságot, továbbra is ellenzi egy második népszavazás kiírását. Ahogyan ellenzi azt is, hogy meghosszabbítsák vagy eltöröljék a határidőt az EU-ból való kiválásra, azaz elhalasszák a március 29-ei kilépési határidőt.

Azt sem zárta ki azonban ezzel – amit a Munkáspárt pedig szeretne –, hogy az Egyesült Királyság egyezség nélkül lépjen ki az EU-ból. Bár nem zárta ki a „no deal-brexitet”, most is azt hangsúlyozta, hogy a „dealt”, azaz a megállapodást kell támogatni. Ez a megállapodás azonban megint a ködös jövőbe vész: May nem tudta megmondani, mi lesz az ír határral, csak annyi mondott, hogy nem akarja kormánya felrúgni a belfasti egyezményt. Ez elvileg az átjárható ír határt írná elő, de ezt sokan azért támadják, mert így az Egyesült Királyságon belül kellene vámhatárt felállítani az ország EU-ból való kiválása esetén.

Éppen hétfőn a lengyelek javasoltak ebben az ügyben egy kompromisszumot: a nyitott észak-ír határt csak öt évig követelné eszerint az EU, így határt szabnának az átmeneti megoldásoknak. Ám a független Írország kormánya ezt a lengyel javaslatot szinte azonnal elutasította. Azaz a nyitott határ garantálása, az úgynevezett backstop ügye akadályozza továbbra is a korábban kialkudott brit-EU-megállapodás bármiféle módosítását. (Az EU ragaszkodik a backstophoz, ír kérésre, és ezen aligha fog változtatni. Ám ha marad a backstop az egyezségben, akkor a britek nem tudnak parlamenti többséget felsorakoztatni az egyezség mögött – ez a múlt heti londoni parlamenti szavazás tanulsága. May ugyan azt ígéri most, hogy a pártokkal és Brüsszellel is tárgyalni fog, de semmi konkrétumot és új elemet nem említett ennek kapcsán.)

May beszédének egyetlen újdonsága az volt, hogy bejelentette, hogy azok az EU polgárok, akik regisztrációs beadványt nyújtanak be (itt nyilván az Egyesült Királyságban maradásról van szó), azok számára eltörlik az eljárási díjat. Így akár még a megállapodás nélküli brexit esetén sem lesz anyagi akadálya, hogy a szigetországban lévő EU-polgárok kérelmeket nyújtsanak be, és megtarthassák eddigi jogosultságaikat az Egyesült Királyságban. A szabályozás részleteit azonban nem árulta el Theresa May.

Ian Blackford, a Skót Nemzeti Párt londoni parlamentbeli vezére azt hangsúlyozta a vitában: Skócia nem szavazott a brexitre, nem tudják megmenteni az Egyesült Királyságot. De Skóciát igen, és a skót függetlenség lenne szerinte a megoldás. Theresa May ezzel nem értett egyet, mondván Skócia nem járna jobban gazdaságilag, ha kiválna az EU-ból.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Scottish National Party (SNP) MP, Ian Blackford (C) gesturing at the weekly Prime Minister's Questions session in the House of Commons in London on January 16, 2019, before MPs debate a no-confidence vote in Theresa May's government. - Isolated British Prime Minister Theresa May once again proved her stoicism by battling on in the face of humiliating defeat for her Brexit deal, but she is running out of allies in her epic political struggle. (Photo by Jessica TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO /JESSICA TAYLOR / UK Parliament"
Ian Blackford
Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP

Jeremy Corbyn munkáspárti vezér továbbra is támadta Mayt, és azt szeretné elérni, hogy a parlament vegye át a kezdeményezést a brexittárgyalásokon. Két dolgot szeretne elérni: a no deal kizárását (azaz az Egyesült Királyság egyezmény nélküli kilépését az EU-ból), másrészt a vámuniós tárgyalásokat az EU-val. Ez egyébként azt is jelentené, hogy tárgyalásos úton léptetné ki Corbyn az unióból az országát. Szerinte olyan vámunió kell az EU-val, amibe az Egyesült Királyságnak marad beleszólása, a jelenlegi alternatívák ugyanis ezt veszélyeztetik, a no deal pedig nagy károkat okozna.

Ajánlott videó mutasd mind

Csodák történtek a Felházban

Március 15-én nagyszabású záróalkalmat rendezett a Tüskecsarnokban az Orbán Gáspár nevével fémjelzett keresztény mozgalom. A folytatásról kérdeztünk felházasokat és az egyik vezetőt. Videó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.