Közélet

A nácik tábornagyától idéz a pécsi egyetem leendő rektora

A szenátust ez nem zavarta abban, hogy megválasszák.

Ne adj olyan parancsot, amit nem lehet végrehajtani!

Erwin Rommeltől származik az idézet, amelyet Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektorjelöltjének pályázatában szúrt ki a Népszava. Miseta meg is jelöli a forrást, a náci Németország tábornagyát, aki a második világháborúban a normandiai partraszálláskor a védekező német csapatokat vezette.

Úgy tűnik, az egyetem szenátusát a Rommel-idézet nem zavarta, mert hétfőn hivatalosan is megválasztották Misetát rektorjelöltnek, ami azt jelenti, hogy hacsak a megválasztás körülményeiben nem volt szabálytalanság, Balog Zoltán felterjesztésére Áder Jánosnak ki kell neveznie.

Miseta mellett pályázott még a műszaki kar dékánja, Bachmann Bálint, aki nem sokkal a választás előtt visszavonta pályázatát, valamint Betlehem József, az egészségtudományi kar vezetőej és Gábriel Róbert, a természettudományi kar dékánja. Miseta 2010 óta az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A Népszava kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, arról érdeklődve, hogy elfogadhatónak tartanak-e egy olyan jelöltet, aki a pályázatában egy náci tábornagy gondolatait idézi, de nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik