Közélet

Orvosprofesszor a szegedi egyetem új vezetője

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 18. 19:22

A szenátus túlnyomó többsége Rovó Lászlót támogatta, a hallgatói önkormányzat előre udvarolt neki.
Korábban a témában:

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikájának professzora lesz az intézmény rektora – erről döntött hétfőn az egyetem szenátusa a Délmagyarország beszámolója szerint.

A testület rektorjelöltté választotta Rovót, kinevezési joga ugyanis nincs. A választás eredményét az EMMI-nek küldik, a minisztériumnak viszont nincs vétójoga, csak az eljárás érvényességét vizsgálhatják. Ezt követően a köztársasági elnök nevezi ki a július 1-én hivatalba lépő rektort.

A Szegedi Tudományegyetem rektori székére hárman pályáztak:

  • Gulyás László, a pedagógusképző kar professzora,
  • Máté-Tóth András, a bölcsészkar Vallástudományi Tanszékének alapító professzora és vezetője,
  • Rovó László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

Az 52 tagú szenátus titkos szavazással döntött. Gulyás Lászlóra mindannyian nemmel szavaztak, Máté-Tóth András 9 támogató és 43 nem szavazatot kapott, Rovót pedig 41-en támogatták és 11-en utasították el.

Az egyetem hallgatói önkormányzata – amely tíz éve regnáló, és tisztsége megtartásáért bíróságon küzdő elnöke, Török Márk miatt folyamatosan szerepel a hírekben – a választás előtt már közölte, hogy Rovót támogatják. A szenátusban Török Márk mellett karonként egy-egy hallgatónak, valamint az Egyetemi Doktorandusz Önkormányzat elnökének is szavazati joga van, ami az 52 tagú szenátusban jelentős, 14 tagból álló tömböt jelent.

Megválasztása után Rovó László azt mondta, „az egyetem következő négy éve az új struktúra kialakításáról szól majd, mely a várható fejlesztésekre támaszkodik, és minden kar számára megnyitja a lehetőségeket, hogy megvalósítsák álmaikat”.

(Fotó: SZTE / Bobkó Anna)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. december 12.
Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bősz Anett független képviselő, Gurmai Zita szocialista képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én.
MTI/Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.